«Нафтогаз» закликає Європарламент оцінити дії «Газпрому»

«Нафтогаз» закликає Європарламент оцінити дії «Газпрому»
Андрій Коболєв

В Європі досі не спромоглася дати оцінки газових криз, які спричиняє РФ

Україна запропонувала Європейському парламенту вивчити та дати свою оцінку обставинам штучної газової кризи, яку «Газпром» спробував створити на початку березня цього року.

Як розповів в інтерв’ю Укрінформу глава правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв, з такою ініціативою він виступив перед європарламентаріями у Страсбурзі.

«Говорили про штучну газову кризу, яку «Газпром» спробував створити на початку березня цього року. Тобто це сталося приблизно 12 днів тому. Ми запропонували Європейському парламенту дати свою оцінку тому, що сталося. Буде для цього створена група чи комісія – це вже нюанси роботи Європарламенту», - сказав Коболєв.

За його словами, головна проблема газових криз 2006-го та 2009 років полягає в тому, що в Європі, яку зачепили обидві кризи, не спромоглася дати оцінки тому, що реально сталося.

«І це дуже велика проблема відносин між нами та «Газпромом», Європою та «Газпромом», тому що росіяни поводяться та діють проти правил ринку, порушують контракти, порушують закони, порушують рішення судів, і ніхто не називає black-black, white-white. Ніхто їм з Європи не каже: «Дивіться, шановні, ви не виконали умови контракту. You failed (ви провалили справу – ред.)», - сказав Коболєв.

На його переконання, вивчення минулого досвіду також важливе для ухвалення рішення щодо реалізації «Північного потоку-2».

«Важливо почати це говорити, тому що без цього дуже важко давати оцінки їхнім (росіян – ред.) діям взагалі та, наприклад, дуже важкого говорити, чи потрібен Європі «Північний потік-2». Це комерційний проект чи не комерційний проект? Якщо це не комерційний проект, то які ризики він несе? Тому знання історії та правильні оцінки історичних подій дуже важливі саме з цієї точки зору», - наголосив Коболєв.

Нагадаємо, 28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги «Нафтогазу» за позовом до «Газпрому». «Нафтогаз» домігся компенсації у сумі 4,63 млрд доларів за недопоставку «Газпромом» узгоджених обсягів газу для транзиту.

Також «Газпром» повинен сплатити 2,56 млрд доларів на користь «Нафтогазу». За заборгованість будуть нараховуватися відсотки - 526 тис. доларів в день, починаючи з 1 березня.

Російська енергетична компанія «Газпром» заявила, що не згодна з рішенням Стокгольмського арбітражу  Російська сторона також заявила про неможливість відновити постачання газу Україні через відсутність додаткових угод.

2 березня «Газпром» заявив, що готовий розірвати газові контракти з Україною.

Головний комерційний директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко повідомив, що НАК «Нафтогаз України» може піти ще на один судовий розгляд з російським «Газпромом» у Стокгольмському арбітражі - щодо заниженої транзитної ставки.

Крім того, «Нафтогаз» нарахував «Газпрому» $2,5 мільйона пені. Тоді як «Газпром» назвав «Нафтогаз» здирником.

У понеділок, 5 березня, «Нафтогаз» отримав від «Газпрому» повідомлення про розірвання контракту.

Після цього «Нафтогаз» заявив про закриття свого офісу в Росії.

6 березня стало відомо, що російська компанія «Газпром» подає апеляцію на рішення Стокгольмського арбітражу у справі про постачання газу. 

Крім того Росія не планує тристоронні переговори щодо «газової війни».

У Європарламенті заявили про необхідність скорочення газової залежності від РФ.

Читайте також: 

Стокгольмнаш. Усі наслідки перемоги України у Міжнародному арбітражі

Стокгольмська трагедія Гройсмана

Третя газова війна. Чому зірвався бліцкриг Москви

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: