Донець обіцяє: у разі прийняття медреформи мінімальна зарплата лікаря складе 16,5 тис.

Донець обіцяє: у разі прийняття медреформи мінімальна зарплата лікаря складе 16,5 тис.

Заступник глави парламентського комітету з питань охорони здоров'я Тетяна Донець

Чим вища кваліфікація лікаря, тим більшою буде зарплата

В законопроекті щодо медичної реформи чітко зафіксована заробітна плата лікарів. Про це розповіла в інтерв’ю «Главкому» заступник глави парламентського комітету з питань охорони здоров'я Тетяна Донець.

«Комітетський варіант законопроекту гарантує, що зарплата лікарів буде переглядатись і збільшуватись щорічно, оскільки складатиме 250% від середньої зарплати на липень поточного року. Зростатиме розмір середньої зарплати, зростатиме рівень оплати праці медичних працівників. Уже сьогодні ця цифра становить приблизно 16 500 грн», - сказала вона.

Донець пояснила, що, фактично, це стартова заробітна плата лікаря. «Що вища кваліфікація, то більшою буде зарплата. Тобто першокласний нейрохірург, наприклад, отримуватиме не 16 500 грн, а у 4-6 разів більше за ідеєю законопроекту», - заявила нардеп.

Вона повідомила, що спілкувалась і з прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом, і з в.о. міністра охорони здоров’я Уляною Супрун близько тижня тому,і вони запевнили, що підтримають нову редакцію законопроекту.

«Між першим і другим читанням ми, дійсно, майже повністю переробили законопроект. Регламент це дозволяє. Міністерський варіант суперечив 49 статті Конституції України («Кожен має право на охорону здоров’я, медичну допомогу та медичне страхування». - «Главком»). Законопроект із назвою «Про фінансові гарантії» не містив жодної цифри. Я є автором багатьох правок. І головне, що ми зробили, – чітко прописали гарантії: для громадян – безкоштовних якісних послуг, для лікарів – гідних зарплат. По-перше, сьогодні на всю медицину в країні витрачається – менше 3% ВВП. Ми ж тільки на одну програму суспільного здоров’я (Програму медичних гарантій), передбачену законопроектом, закладаємо видатки – 5% ВВП. При цьому, фінансування усіх програм, які наразі діють в Україні - СНІД, туберкульоз, орфанні захворювання та всі інші, - мають зберегтися. Збільшення видатків на охорону здоров’я і є основною гарантією для громадян», - розповіла Донець.

За її словами, витрати на галузь загалом становитимуть близько 7% ВВП. «Це менше, ніж у розвинених країнах (Німеччина – 11%, США 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: