Нардепи пропонують саджати росіян за незаконний перетин українського кордону

Нардепи пропонують саджати росіян за незаконний перетин українського кордону

Верховній Раді пропонують ввести кримінальну відповідальність для громадян РФ за незаконний перетин державного кордону України

У Верховній Раді України зареєстровано проект закону про внесення зміни до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за незаконний перетин державного кордону (№7017). Авторами законопроекту є лідер фракції «Блок Петра Порошенка» Артур Герасимов та заступниця голови фракції, представник президента у парламенті Ірина Луценко.

Законопроектом пропонується Кримінальний кодекс України доповнити статтею 331 «Незаконне перетинання державного кордону».

Згідно з нею, перетин держкордону України особою, яка має громадянство (підданство) держави-агресора, або іншою особою в інтересах держави-агресора, що суперечать національним інтересам України, будь-яким способом поза пунктами пропуску через державний кордон України або в пунктах пропуску через державний кордон України без відповідних документів або за документами, що містять недостовірні відомості, - карається позбавленням волі на строк до 3 років.

Те саме діяння, вчинене повторно або групою осіб, - караються позбавленням волі на строк від 3 до 5 років.

Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, що поєднані із застосуванням зброї, - караються позбавленням волі на строк від 5 до 8 років.

Як сказано у пояснювальній записці, «непоодинокими стають випадки, коли на територію України незаконно проникають громадяни держави-агресора, в тому числі, які є представниками військових та правоохоронних формувань, що також несе загрозу національній безпеці України».

«Очевидним є те, що незаконне проникнення на територію України представників держави-агресора вже саме по собі несе чималу суспільну небезпеку. Разом з тим, чинне законодавство України передбачає за такі дії лише адміністративну відповідальність», - зауважують автори законопроекту.

Вони також відзначили, що до 2004 року законодавством України за такі дії було передбачено кримінальну відповідальність. Однак, у 2004 році відповідну статтю (331) Кримінального кодексу України було виключено.

«Проте зараз існує суспільна необхідність криміналізації незаконного перетину кордону з певними кваліфікуючими ознаками, що, в свою чергу, сприятиме захисту державного суверенітету та територіальної цілісності України», - йдеться у пояснювальній записці.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: