Навчання виключно мовою нацменшини не допускає жодна країна Європи, — член Венеційської комісії

Навчання виключно мовою нацменшини не допускає жодна країна Європи, — член Венеційської комісії

Україна правомірно відстоює своє право навчати дітей в своїх школах державною мовою, переконаний Сергій Головатий

Україна вільна у виборі своєї моделі визначення мови навчання в школах, — стверджує в інтерв’ю «Главкому» член Венеційської комісії Сергій Головатий.

Як зазначає політик, в Україні діє 581 школа виключно з російською мовою викладання (356 тисяч учнів), 78 шкіл виключно з румунською мовою викладання (19 тисяч учнів), 71 школа виключно з угорською мовою навчання (близько 16 тисяч учнів).

«Утім, такого, — говорить Головатий, — коли навчання повністю здійснюється виключно мовою національної меншини, жодним чином не повинно бути. Такого не допускає жодна країна Європи!»

Понад те, в доповіді ПАРЄ зазначено, що українськомовним меншинам у сусідніх державах (Угорщині чи то Румунії) не надано можливості здобувати освіту в режимі одномовного навчання своєю материнською мовою. Українці за кордоном здобувають освіту державними мовами тих країн, де вони й проживають.  

Головатий зазначає, що у доповіді ПАРЄ запропоновано, як варіант, запровадити гнучку модель двомовної освіти для мовних меншин, застосувавши, приміром, таку пропорцію: 60% дисциплін – державною мовою, а 40% – мовою відповідної меншини. «Проте це лише варіант пропозиції, — говорить політик. — Україна ж вільна у виборі своєї моделі пошуку прийнятного балансу між утвердженням української мови як державної та забезпеченням права осіб, які належать до національних меншин, на вивчення рідної мови або на часткове навчання нею».

Нагадаємо, що на початку вересня Верховна Рада ухвалила Закон «Про освіту», один з пунктів — переведення шкільної освіти в Україні на українську мову.

Це викликало обурення у представників окремих меншин переважно на Західній Україні. На їх підтримку виступили уряди Румунії і Угорщини.

11 грудня Венеційська комісія має надати рекомендації до нового освітнього закону України.

Повну версію інтерв’ю з Сергієм Головатим Читайте тут: Член Венеційської комісії Сергій Головатий: Навчання виключно мовою нацменшин? Такого не допускає жодна країна Європи!

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: