Найбільша громада українців у Білорусі налічує до 2000 осіб, - дипломат

Найбільша громада українців у Білорусі налічує до 2000 осіб, - дипломат
Посол України в Білорусі Ігор Кизим

Посол не бачить проблем з реєстрацією українських громад в Білорусі

Посол України в Білорусі Ігор Кизим в інтерв’ю «Главкому» повідомив, що до найбільшої зареєстрованої громадської організації українців у Білорусі входять максимум до 2000 громадян цієї країни.

«Організації є, але вони не масові. Чому такі невеликі? Свого часу я працював у Канаді, Великобританії, можу порівнювати організації діаспори. Різниця в тому, як громади організовувалися з самого початку в тих країнах, які я назвав, а також у Білорусі. Не в кількості членів організації справа, а в тому, чим вона займається, наскільки потужною є в плані активності на заходах, наскільки самостійні і самоорганізовані етнічні українці. Декілька разів я мав зустрічі з громадою, їхні осередки є практично в усіх областях Білорусі. Найбільшим є Білоруське громадське об’єднання «Ватра» у Мінську. Вони самі формують програму своєї діяльності, посольство за потреби їм допомагає», - розповів посол.

Дипломат зазначив, що днями, з нагоди річниці смерті Лесі Українки. Представники  українського посольства їздили разом з громадою до музею у Пуховицькому районі Мінської області, де є експозиція, присвячена перебуванню поетеси в Білорусі.

«Також з громадою вшановуємо відомого громадського діяча, гетьмана України Пилипа Орлика, який, як ви знаєте, народився у Білорусі (село Косута, Мінської області). Цього року відзначатиметься 345 річниця від дня його народження. Проводимо також виставки місцевих художників тощо», - додав Ігор Кизим.

Варто зазначити, що посол не бачить проблем з реєстрацією українських громад в Білорусі.

«Сама реєстрація будь-яких громад є єдиною для усіх, як для польської, румунської, чи української громади. У нас є громадські організації українців, які офіційно зареєстровані, мають юридичну адресу. Бо це одна з головних вимог, мати саме юридичну адресу, ніхто в квартирі на адресу фізичної особи громадську організацію в Білорусі не «пропише». За час своєї роботи у Мінську (на посаді керівника дипломатичної установи України у Білорусі) ніяких скарг не чув щодо відмов у реєстрації ані щодо українців, ані щодо поляків», - повідомив дипломат.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: