Небезпеки для людей немає: у Вінницькій ОДА прокоментували потрапляння хімікатів у притоку Росі

Небезпеки для людей немає: у Вінницькій ОДА прокоментували потрапляння хімікатів у притоку Росі
Фото: vezha.vn.ua

За словами заступника голови Вінницької ОДА Гижка, інформація про витік в притоку річки Рось інсектициду «Нурал-В», поширена раніше в ЗМІ, не відповідає дійсності

Внаслідок ДТП в Погребищенському районі на Вінниччині у водойми потрапили 747 літрів гербіцидів та фунгіцидів різного класу. Небезпечних інсектицидів, що становлять загрозу для життя людей, в каністрах та пакетах, що перевозив автомобіль, не було. Про це сьогодні, 10 червня на спеціальній пресконференції повідомив заступник голови Вінницької ОДА Андрій Гижко, пише вінницький інформаційний портал «Вежа».

За його словами, інформація про витік в притоку річки Рось інсектициду «Нурал-В», поширена раніше в ЗМІ, не відповідає дійсності.

«Всі ці речовини (які потрапили до водойми, – ред.) – це речовини другого-третього класу небезпеки. Після використання деяких з них на полях можна працювати вже через день або на третій день. Станом на 8 ранку 10 червня, в результаті забору води на кордоні Вінницької та Київської областей не зафіксовано концентрацій небезпечних речовин, які перевищують гранично допустиму норму», – пояснює Гижко.

За словами заступника голови ОДА, такі норми перевищено лише безпосередньо на місці потрапляння гербіцидів та фунгіцидів у воду. Та частина водойми огороджена обмежувальними стрічками, а місцеве населення попереджено про небезпеку. Мешканці населеного пункту – а це 257 жителів села – забезпечені питною водою. Чиновники обіцяють стежити за рівнем забрудненості води в цілодобовому режимі.

Окрім того за словами профільних чиновників, в притоці річки Рось та найближчих водоймах не зафіксовано загибелі риби або іншої фауни.

«Зараз ми спостерігаємо підвищення температури, відтак риба може гинути через недостатність кисню у воді. Але масового мору риб чи жаб ми не фіксуємо. Якщо побачимо мертву рибу – спочатку зясуємо, від чого вона загинула, а потім повідомлятимемо», – зазначили на прес-конференції в ОДА.

Нагадаємо, через забруднення річки Рось у Погребищенському районі без водопостачання залишились мешканці Білої Церкви, а Умань перевели на воду з резервних резервуарів.

Наразі водопостачання Умані здійснюється з резервних резервуарів, запасу води вистачить на три доби, а у Білій Церкві подача води призупинена з 23 години 9 червня. Населення забезпечується водою за рахунок підвозу та існуючих бюветів, повідомляє ГУ ДСНС України.

Додамо, що річка Рось протікає територією кількох областей — Вінницької, Київської, а також Черкаської та є правою притокою Дніпра.

Нагадаємо, правоохоронці відпрацьовують місця проживання і відпочинку людей в акваторії річки Рось, яка протікає територією кількох районів Вінницької і Київської областей. Поліцейські застерігають відпочивальників від купання в річці.

Як повідомлялося, за інформацією Білоцерківської РДА Київської області, в результаті ДТП на території Вінницької області 1 тонна інсектициду потрапила до притоки річки Рось.

Через вилив інсектициду в річку Рось зібралася техногенна комісія, яка визначає наступні дії. 

Представниками Держпродспоживслужби, Державної екологічної інспекції та Регіонального офісу водних ресурсів річки Рось відібрано проби води з ставка та р. Рось на території Вінницької та Київської областей. Результати хіміко-біологічного аналізу на вміст хімічних речовин у воді будуть 10 червня.

У неділю, 9 червня, о 23-й годині було припинено роботу Білоцерківської насосно-фільтрувальної станції, яка забезпечує водою м. Біла Церква Київської області (209 тис. мешканців) та м. Умань Черкаської області (84 тис. мешканців).

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: