Нобелівську премію з хімії присудили за розробку білків

Нобелівську премію з хімії присудили за розробку білків

Френсіс Арнольд провів першу спрямовану еволюцію ферментів – білків, які каталізують хімічні реакції

Лауреатами Нобелівської премії-2018 з хімії стали Франсіс Арнольд, Джордж Сміт та Грегорі Вінтер «за розробку білків, які вирішать проблеми людства». Нобелівський комітет оголосив про це 3 жовтня.

Вчені взяли за основу теорію еволюції і використали ті ж принципи – генетичні зміни та відбір –  для розробки білків, які вирішують хімічні проблеми людини. Методи цьогорічних нобелівських лауреатів тепер розробляють на міжнародному рівні. Це дасть можливість людству зробити хімічну промисловість екологічно чистішою, випускати нові матеріали та стійке біопаливо, полегшувати хвороб та рятувати життя.

Зокрема, Френсіс Арнольд провів першу спрямовану еволюцію ферментів – білків, які каталізують хімічні реакції. Ферменти, вироблені за допомогою такої спрямованої еволюції, використовуються для виробництва всього – починаючи від біопалива до лікарських препаратів.

Джордж Сміт розробив метод, відомий як фаговий дисплей, де бактеріофаг – вірус, який заражає бактерії – може бути використаний для розробки нових білків.

Нобелівський тиждень розпочався у столиці Швеції Стокгольмі 1 жовтня. Лауреатами цьогорічної премії стали:

  • з медицини та фізіології – Джеймс П. Елісон та Тасуку Хонджо за відкриття імунотерапії раку;
  • з фізики – Артур Ешкін, Жерар Муру та Донна Стрікленд за «проривні досягнення у сфері лазерної фізики».

5 жовтня назвуть ім’я лауреата премії миру (цю премію оголошують в сусідній Норвегії). 8 жовтня в Стокгольмі назвуть володаря премії з економіки пам'яті Альфреда Нобеля. Нобелівську премію з літератури у 2018 році не вручатимуть. Церемонія нагородження відбудеться традиційно 10 грудня – у день смерті Альфреда Нобеля.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: