Нова резолюція ООН щодо Криму включатиме перелік бранців Кремля

Нова резолюція ООН щодо Криму включатиме перелік бранців Кремля

Як зазначили в МЗС, у документі ООН згадують Олега Сенцова, Володимира Балуха, Еміра-Усейна Куку

У цьогорічній резолюції ООН  щодо ситуації в Криму будуть вперше перелічені прізвища українців, яких незаконно утримує Росія.

Про це повідомив заступник глави МЗС України Сергій Кислиця.

«Минулий рік підкреслив проблему політв’язнів, зробив її наднагальною. Не лише Україна, а й світ прагне врятувати бранців Кремля, тому ця резолюція також – про конкретних людей із конкретними історіями, і в цьому її унікальність навіть для Організації Об’єднаних Націй» - наголосив дипломат.

Зокрема, за словами Кислиці, документ згадує Олега Сенцова, Володимира Балуха, Еміра-Усейна Куку, які на знак протесту проти російського свавілля були змушені оголошувати голодування.

«Поіменне включення хоча б кількох політичних бранців Кремля в офіційний документ ООН є надзвичайно важливим елементом боротьби за визволення всіх наших співвітчизників», - зазначив заступник глави МЗС України.

Дипломат пригадав лише два подібних випадки, коли в резолюціях ООН засуджували переслідування конкретних осіб, уточнивши, що йдеться про лідера боротьби з апартеїдом Нельсона Манделу та м’янмарську опозиціонерку Аун Сан Су Чжи.

Документ також закликає РФ надати міжнародним експертам з Європейського комітету з питань запобігання катуванням та Міжнародного комітету Червоного хреста, а також українським консульським посадовим особам інформацію про стан здоров’я і умови утримання та доступ до ув’язнених українців.

Нагадаємо, резолюцію «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, Україна» у четвер, 15 листопада, розглядатиме профільний Третій комітет Генасамблеї ООН. Остаточне ж її затвердження відбудеться в грудні на пленарному засіданні Генасамблеї.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: