Обама створює на Гавайях найбільший морський заповідник у світі

Обама створює на Гавайях найбільший морський заповідник у світі

Рішення Обами покликано захистити понад 7 тис. видів живих істот

Президент США Барак Обама збільшив площу морського заповідника Папанаумокеа на Гавайських островах вчетверо, зробивши його найбільшим у світі. Про це йдеться в повідомленні Білого дому, пише BBC.

Тепер акваторія морського заповідника, створеного у 2006 р. Джорджем Бушем-молодшим, становить 582 578 кв. миль (близько 1,5 млн кв. км), що вдвічі з гаком перевищує площу штату Техас. Статус заповідника забороняє комерційне рибальство і видобуток корисних копалин.

Прийняте рішення покликано захистити понад 7 тис. видів живих істот. Прибережні води, що входять до акваторії заповідника, також вважаються священним місцем у корінних жителів островів.

Виконавчий віце-президент екологічної організації Pew Charitable Trusts Джошуа Райхерт назвав їх одним з найбільш цінних у біологічному і культурному плані місць на Землі.

Грінпіс визнав рішення Обами мужнім вчинком.

Зі свого боку, голова Асоціації рибопромисловців Гаваїв Шон Мартін висловив розчарування тим, що президент без громадського обговорення назавжди закрив для господарського використання територію, рівну за площею штату Аляска.

Район відомий також великою кількістю затонулих кораблів і літаків, що нагадують про морську битву біля атола Мідуей в червні 1942 р., яка змусила Японію до кінця війни перейти до оборони і позбавила її можливості проводити якусь спільну стратегію з Німеччиною.

Барак Обама, уродженець Гаваїв, відвідає Мідуей наступного тижня. За час свого президентства він створив або збільшив 26 природоохоронних зон.

_75597350_palmyraatoll

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: