Оборона Дебальцева: командир, який самовільно вивів з поля бою 53 солдатів і техніку, потрапив під амністію

Оборона Дебальцева: командир, який самовільно вивів з поля бою 53 солдатів і техніку, потрапив під амністію
Військовослужбовці ЗСУ на сході України

Військовослужбовець Євген Ткачук відмовився виконувати бойовий наказ керівника сектору «C» в зоні АТО

Печерський районний суд Києва визнав винним командира протитанкової батареї 25 окремого мотопіхотного батальйону Євгена Ткачука за ч. 3 ст. 402, ч.4 ст. 407, ст. 429 КК України («Непокора», «Самовільне залишення військової частини або місця служб», «Самовільне залишення поля бою») і призначив покарання у вигляді 6 років позбавлення волі, яке у кінцевому результаті було замінено на амністію.

Про це повідомляє «Главком» з посиланням на вирок суду від 18 січня.

За даними досудового розслідування, ввечері 31 січня 2015 року командир Ткачук через свого начальника, командира військової частини польова пошта В0676 одержав бойовий наказ керівника сектору «C» в зоні АТО. Натомість він не укріпив бойові позиції першого та другого розрахунку зі 100-мм протитанкових гармат МТ-12 «Рапіра» на позиціях 128 окремої механізованої бригади неподалік від с. Булавине з обох сторін автомобільної дороги у напрямку Вуглегірська Донецької обл. бойовими розрахунками станкових протитанкових гранатометів СПГ-9.

При цьому, обвинувачений наказав підлеглим військовослужбовцям свого підрозділу припинити виконання визначених бойових завдань в частині не допущення прориву танків, легкоброньованої техніки та живої сили противника з напрямку Горлівка-Вуглегірськ-Комуна-Дебальцеве.

Також Євген Ткачук без дозволу командування сектору «C» в зоні АТО, самостійно сформував та особисто очолив колону військової техніки разом з особовим складом у кількості 53 військовослужбовців, які зі зброєю залишили поле бою і направилися у місце постійної дислокації – Десну Чернігівської області. Однак того ж дня в м. Ізюм Харківської області військову колону зупинили військовослужбовці Харківського зонального відділення військової служби правопорядку.

Внаслідок умисного невиконання обвинуваченим наказу керівника сектору «C» в зоні АТО спричинено тяжкі наслідки у бойовій обстановці, а саме створено безпосередню загрозу дестабілізації обстановки у напрямку Дебальцеве та утримання лінії зіткнення сторін, а також зниженні ефективності запобігання проникненню диверсійно-розвідувальних груп на територію Донецької області.

У суді командир протитанкової батареї 25 окремого мотопіхотного батальйону Євген Ткачук повністю визнав себе винним та щиро розкаявся. Під час розгляду справи обвинувачений заявив клопотання про звільнення його від покарання на підставі ст. 2 Закону України «Про амністію у 2016 році», оскільки він є учасником АТО. Прокурор не заперечував проти застосування закону про амністію.

Таким чином, суд з’ясував, що Євген Ткачук має статус учасника бойових дій, а тому підпадає під звільнення від основного покарання (у вигляді 6 років позбавлення волі) на підставі ст. 2 Закону України «Про амністію у 2016 році».

Вирок може бути оскаржений до Київського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення.

Нагадаємо, що, за даними Міноборони, під час бойових дій в районі Дебальцеве з 15 січня до 18 лютого 2015 загинули 110 військовослужбовців, 270 були поранені, 7 взяті в полон і 18 пропали без вісті. Близько 30% техніки були знищені противником.

Після тривалої оборони Дебальцеве 20 лютого 2015 р. українські військові повністю вийшли з міста, при цьому дані про загиблих в результаті операції з різних джерел відрізнялися

Нині Дебальцеве контролюють бойовики «ДНР». Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ відкрила базу передового патрулювання в Дебальцевому.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: