Одеських терористів обміняють на українських полонених на Донбасі

Одеських терористів обміняють на українських полонених на Донбасі

В одеському суді звільнили організаторів «ОНР»

Розпочався перший етап обміну полоненими, одеських терористів везуть у Харків, а звідти до місця обміну

Одеський суд скасував запобіжний захід у вигляді тримання під вартою відносно росіянина Євгена Мефьодова, фігуранта «справи 2 травня». Про це повідомили у прес-службі прокуратури Одеської області.

«Відносно колишнього фігуранта «справи 2 травня» судом скасовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою та застосовано заходи охорони з метою подальшого обміну на українських військовополонених та інших осіб, які незаконно утримуються на території злочинних формувань. Прокуратура Одещини спільно з УСБУ та органами Національної поліції тримає це питання на контролі та вживає заходів, щоб якомога більше наших полонених, які незаконно утримуються, мали змогу повернутися додому», — зазначили УНН у відомстві.

Як повідомляє «Думская», Малиновський райсуд Одеси також звільнив прямо в залі чотирьох ветеранів війни в Афганістані, яких звинувачують у спробі створення «Одеської народної республіки» і замаху на вбивство народного депутата Олексія Гончаренка. На обмін йде екс-глава обласного комітету ветеранів Афганістану, колишній депутат міськради Олександр Луценко та Ігор Махіненко. Двоє інших обвинувачених залишаються в Одесі, але під домашнім арештом.

Також будуть передані бойовикам підозрювані в теракті на вулиці Жуковського (замах на Марка Гордієнка) і колишній десантник Володимир Дорогокупець, якого звинувачують у вербуванні терористів і розбещенні неповнолітніх. За уточненою інформацією, на обмін йде тільки один підозрюваний у теракті на Жуковського - Семен Бойцов. Другий, Мирослав Мельник, їхати на малу батьківщину відмовився.

Також будуть передані бойовикам Олексій та Олена Власенко, яких підозрювали в передачі противнику інформації про військові перевезеннях на Одеській залізниці, і Максим Генк - учасник банди під назвою «Бригада оперативного реагування», яка підпалювала банкомати Приватбанку.

Підозрювані в терактах біля волонтерських центрів і біля будівлі СБУ поки залишаються в СІЗО, уточнили інформатори «Думської», але, швидше за все, і вони відправляться на схід країни.

Всього, за даними «Думської», в обміні візьмуть участь 306 фігурантів кримінальних проваджень та 74 українських військовослужбовці.

«Він (обмі6н. – Ред.) буде проведений за формулою« всіх на всіх». Перший етап розпочався. Сьогодні всіх відправлять до Харкова, а звідти - на місце обміну», - відзначило джерело.

Нагадаємо, у вівторок, 12 грудня, другий президент України, представник України в Тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кучма заявив, що переговорний процес щодо обміну заручниками за формулою «306 на 74» супроводжується низкою проблем.

Як повідомлялося, Київ очікує на звільнення напередодні нового року 74 полонених з окупованого Донбасу. Українська сторона має звільнити і передати 306 осіб в рамках існуючих домовленостей.

Наразі деталі обміну, зокрема прізвища та дати, залишатимуться нерозголошеними, щоб обмін зміг відбутися.

8 грудня перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко повідомила, що на даний час на окупованій території Донбасу утримуються 168 заручників.

12 грудня Геращенко повідомила, що деякі особи зі списків ОРДЛО категорично не бажають повертатися на тимчасово окуповані території, тому виникає необхідність додаткової верифікації списків на обмін заручниками.

Обмін полоненими між Україною та бойовиками на Донбасі має відбутися до 25 грудня.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: