Опубліковано останню фотографію, яку зробив зонд Cassini перед своєю «смертю»

Опубліковано останню фотографію, яку зробив зонд Cassini перед своєю «смертю»

Фото було зроблене на відстані 634 тисячі кілометрів від Сатурна

Агентство NASA оприлюднило останню фотографію, яку зробив зонд Cassini перед своїм зруйнуванням в атмосфері Сатурна. На знімок потрапила сторона планети, яка була освітлена лише світлом, відбитим від її кілець. Фото було зроблене на відстані 634 тисячі кілометрів від Сатурна.

Нагадаємо, автоматичний космічний апарат Cassini-Huygens досліджував планету Сатурн, її кільця й супутники. Складався з двох основних елементів: безпосередньо станції Cassini і зонду Гюйгенс Huygens, призначеного для посадки на Титан.

Космічний апарат Cassini-Huygens було запущено 15 жовтня 1997 року ракетою-носієм Титан IV, і він досягнув системи Сатурна 1 липня 2004 року, після міжпланетної подорожі, яка включала обліт Землі, Венери і Юпітера. Це перший штучний супутник Сатурна.

Huygens відділився від орбітального апарата 25 грудня 2004 року приблизно о 2:00 UTC, досягнув супутника Сатурна — Титана — 14 січня 2005 року, увійшов в його атмосферу й опустився на поверхню. Зонд успішно передав дані на Землю, використовуючи орбітальний апарат як передавач (реле). Це була перша посадка в зовнішній частині Сонячної системи.

Після майже десяти років перебування Cassini на орбіті, 3 квітня 2014 року, NASA повідомило, що виявлено докази існування великого підземного океану рідкої води на Енцеладі, супутнику Сатурна. На думку вчених, підземний океан свідчить про те, що Енцелад є одним з найбільш імовірних місць у Сонячній системі, де може існувати життя.

У квітні 2017 року на апараті практично вичерпалося пальне, потрібне для корекції орбіти. Аби уникнути неконтрольованого зіткнення з супутниками (на яких потенційно може існувати життя) було ухвалене рішення спрямувати апарат в атмосферу Сатурна.

15 вересня 2017 о 14:55 за Київським часом Cassini, увійшовши в атмосферу, згорів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: