Парламент ухвалив закон про протимінну діяльність

Парламент ухвалив закон про протимінну діяльність

Закон вводить поняття Центру протимінних операцій — це орган центральної влади, який буде координувати протимінну діяльність в Україні та реалізовувати державну політику в цьому напрямку

Верховна Рада в другому читанні схвалила закон «Про протимінну діяльність в Україні». За нього проголосували 242 депутати.

Загалом закон №9080-1 визначає правову основу, мету та основні складові протимінної діяльності в Україні.

Зокрема, вимоги до фахівців у сфері розмінування, їхні обов'язки, джерела фінансування протимінної діяльності, порядок надання допомоги постраждалим від вибухонебезпечних предметів та інше.

Відтак фінансувати протимінну діяльність в Україні можна з коштів державного, місцевого бюджетів, за кошти установ, а також міжнародних організацій.

Також закон перебачає створення реєстру операторів протимінної діяльності — організацій, які мають право займатися таким видом господарської діяльності (для такого виду діяльності необхідно буде обов'язково отримати ліцензію).

Стаття 11 закону визначає тимчасово окуповані території Донецької та Луганської областей, а також території, на яких велися бойові дії, імовірно забрудненими вибухонебезпечними предметами. Вони підлягають технічному та нетехнічному обстеженню.

Також закон вводить поняття Центру протимінних операцій — це орган центральної влади, який буде координувати протимінну діяльність в Україні та реалізовувати державну політику в цьому напрямку. Центр буде щорічно подавати план діяльності, у якому визначати перелік територій для розмінування, порядок робіт, внесення даних операторів до реєстру.

У пояснювальній записці ініціатори закону вказують, що відповідно до річного звіту Landmine Monitor 2016 Україна знаходиться на п’ятому місці у світі за кількістю жертв від мін та інших вибухонебезпечних предметів після Афганістану, Лівії, Ємену та Сирії. 

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: