Пенсіонерам-переселенцям було виплачено близько 38 мільярдів гривень

Пенсіонерам-переселенцям було виплачено близько 38 мільярдів гривень

Ситуація із затримкою пенсійних виплат переселенцям Донбасу виникла, в тому числі, і через проблему ідентифікації переселенців з окупованих територій.

За даними Пенсійного фонду, на непідконтрольній державі території свого часу мешкало близько 1 мільйону 200 тисяч пенсіонерів. І наразі на облік стала їх значна більшість – близько 1 мільйона 100 тисяч. Як зазначив Зарудний, з серпня 2014 року пенсіонерам-переселенцям було виплачено близько 38 мільярдів гривень.

Проте, за словами голови ПФУ, серед пенсіонерів-переселенців зустрічаються умовні «мертві душі».

«Якщо пенсіонер отримує гроші на банківську картку, то раз на рік він має прийти до банку або до Пенсійного фонду і показати, що він – реальна жива людина. Це ж стосується і пенсіонерів-переселенців, - зазначив він. – Ми проводимо таку ідентифікацію. І в нас в роботі є певна кількість осіб, щодо яких здійснюється перевірка. Бо є десятки тисяч осіб, які вже кілька місяців не з’являлись до органів Пенсійного фонду, відділень банку, і ми не знаємо, чи ці люди ще є серед живих, і чи виплати, дійсно, доходять до них».

Як розповів «Главкому» віце-прем’єр Розенко, за поданням СБУ були припинені пенсійні виплати 450 тисячам пенсіонерів, і лише 80 тисяч протягом трьох місяців звернулись до відповідних органів про поновлення виплат. Олексій Зарудний запевняє: «Як тільки людина з’являється у нас, показує, що вона є, що вона жива, всі виплати їй відновлюються».

Раніше для того, щоб отримати пенсію (або соцвиплати) вимушені переселенці мали оформити довідку внутрішньо переміщеної особи та раз на певний період часу – в якості підтвердження перебування саме на підконтрольній Україні території – ставити на її зворотному боці штамп в Державній міграційній службі (ДМС).

Система працювала в такому режимі, аж поки з 13 січня не набрав чинності прийнятий Верховною Радою в грудні минулого року закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантій дотримання прав и свобод внутрішньо переміщених осіб».

Зокрема, він встановлював, що довідка, яка видається внутрішньо переміщеним особам (ВПО), є безстроковою, а вимога про відмітку про реєстрацію скасовується. Наразі в статті 4 закону «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» говориться, що факт внутрішнього переміщення підтверджується довідкою про взяття на облік таких осіб, що діє безстроково, крім випадків, передбачених статтею 12 цього ж документу.

Але при цьому співробітники управлінь праці та соцзахисту населення продовжили вимагати у переселенців довідки зі штампами міграційної служби. Обґрунтування – прийнята урядом ще в 2014 році постанова №509 «Про облік внутрішньо переміщених осіб», де вказано, що органи ДМС мають ставити на зворотному боці довідки відмітки про реєстрацію місця проживання переміщеним особам, і що довідки без цієї відмітки є недійсними.

Таким чином через те, що два державні органи не можуть прийти до порозуміння з одного питання певна кількість переселенців була позбавлена своїх законних пенсійних виплат. Певна – бо точної кількості постраждалих в результаті цієї законодавчої колізії не можуть назвати ані в Пенсійному фонді, ані в Міністерстві соцполітики.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: