Павло Розенко: Кожен, хто хоче отримувати пенсію, має розуміти - шари вже не буде

Павло Розенко: Кожен, хто хоче отримувати пенсію, має розуміти - шари вже не буде

«На переселенцях ми протестуємо майбутні принципи пенсійної системи для всієї України»

Павло Розенко – один із небагатьох урядовців, яким вдалося переміститися з уряду Яценюка в уряд Гройсмана. Сьогодні він – уже як віце-прем’єр – опікується одразу трьома сферами: соціальною політикою, охороною здоров’я та культурною галуззю.

У першій частині інтерв’ю «Главком» говорив із новим віце-прем’єром про його скандальну пропозицію мешканцям села відмовитись від газу, і про те, як держава готується до різкого зростання охочих отримати субсидії.

У другій частині головною темою розмови стало підвищення соціальних стандартів та пенсійні новації, які з перших днів своєї роботи запровадив новий уряд.

«Маємо підстави говорити, що почалося економічне зростання»

Уряд Гройсмана вже встиг підвищити соціальні стандарти на 6%. Із грудня планується підвищення на 10%. Де взялися кошти? Ми ж всі пам’ятаємо заяви минулого уряду, в якому ви теж працювали, про обмежені ресурси й загальну економію.

У нас в держбюджеті, який приймався наприкінці минулого року, було підвищення соціальних стандартів приблизно на 6% у травні й на 6% у грудні. Новий уряд запропонував як додатковий елемент соціального захисту населення, який потрібен у зв’язку із встановленням єдиної ціни на газ, два заходи: з 1 травня - скасування податку на пенсію і щоб з 1 грудня соціальні стандарти зросли не на 5,5%, а на 10%. За рахунок чого? Ми бачимо, що економічна ситуація в країні стабілізувалась. Ми маємо підстави говорити про те, що почалося економічне зростання. Воно дає додатковий фінансовий ресурс.

У цьому ж році при прогнозованій інфляції 12% соцстандарти буде збільшено на 16%. Плюс маємо скасування оподаткування пенсій. Та ми все-таки продовжуємо бути країною у стані війни. Значна частина ресурсів іде на військо, на підтримку Збройних сил. Я хотів би, щоб ми цього року компенсували людям гіперінфляцію 2014-2015 років. Але поки що в нас немає цього ресурсу. Друкувати фантики й роздавати порожні папірці ми не будемо.

Загалом в Україні налічується 13,5 мільйонів пенсіонерів. Але, як повідомили «Главкому» в Мінсоцполітики, з 1 травня пенсії зросли лише для 6,5 мільйонів із них. Іншим компенсація «з’їдених» інфляцією доходів не передбачена?

Це правда. Бо в проекті держбюджету ідеться про зростання прожиткового мінімуму. Він зростає на 6%, а отже, зростають лише мінімальний розмір пенсії та мінімальна зарплата. І відповідно до цього зростатимуть пенсії лише в тих людей, у яких вона залежить від прожиткового мінімуму, у людей, у яких розмір пенсійної виплати складає менше прожиткового мінімуму. Плюс прожитковий мінімум закладався для тих, хто має великий стаж. Таких людей, у яких зросте пенсійна виплата, близько 7 мільйонів.

Так, ми тут стикаємося з іншою проблемою - зрівнялівки. І наступним кроком уряду, поряд із підвищенням мінімальної пенсії, соціальних стандартів, має бути осучаснення пенсій. Воно має торкнутися всіх людей, які отримують пенсії від 1300 до 4000 гривень. Цей середній розмір пенсії останні роки не індексується. Думаю, це буде наступною нашою соціальною програмою. Прем’єр-міністр уже дав доручення міністру соціальної політики й голові Пенсійного фонду знайти варіанти проведення осучаснення пенсій.

Скасування податку на пенсії - скільки втратить дохідна частина бюджету?

Минулого року це було трохи більше мільярда гривень. Скасування оподаткування пенсій буде стосуватися близько 450 тисяч пенсіонерів. Хто ці люди? Це передусім чорнобильці, шахтарі, науково-технічні працівники, люди, які мають досить великий стаж роботи на середніх заробітних платах.

Із грудня 2015 року було встановлено розмір максимальної пенсії - 10 740 гривень. Але при цьому в країні є пенсіонери, які й далі отримують надвисокі пенсії – і від 10 до 50 тисяч гривень, і від 50 до 100 тисяч гривень. За даними, які на запит «Главкому» надало Міністерство соцполітики, станом на 1 січня 2016 року пенсію на суму понад 10 тисяч гривень отримували більше 11 тисяч пенсіонерів. Поясніть причини такого «розриву» в українських пенсіях.

Річ у тому, що в тих людей пенсії були призначені до моменту встановлення обмежень пенсій в 10 740 гривень. І є відповідне рішення Конституційного суду про те, що будь-які рішення не мають зворотної сили. Це європейська практика. Так, з одного боку, є рівень соціальної несправедливості, коли деякі люди отримують пенсію в 15-20 тисяч. Але якщо ми вважаємо себе європейською державою, ми повинні сказати: так сталося, що в попередні роки були призначені високі пенсії, але із цього часу вже такого розриву з мінімальною пенсією не буде, у нас діє обмеження, якого в подальшому ми будемо чітко дотримуватися. А людям, які хочуть в майбутньому отримувати більше, - будь ласка, є система недержавного пенсійного страхування, вкладаючи в яку можна забезпечити собі вищу пенсію.

Особливо гостро проблема маленьких пенсій постала перед жінками, які свого часу повелися на пропозиції влади піти на пенсію достроково. Наразі вони отримують по 949 гривень, тоді як решті пенсіонерів піднімають виплати хоча б до прожиткового мінімуму. Чи є порятунок із цієї пастки?

Це непроста проблема. Але це практика, яка є в усьому світі. Достроковий вихід на пенсію – це вибір людини. Людина свідомо йде на меншу пенсію. Якщо людина хоче отримати повну пенсію, вона має легально відпрацювати той пенсійний стаж, який зафіксований у нашому чинному законодавстві, і вийти на пенсію в той вік, який там встановлено. А такого, щоб вийти на пенсію раніше, а отримувати її в повному розмірі, як і інші, не може бути. Бо виходить парадоксальна картина. Учитель, лікар чи працівник соціальної сфери «відпахав» все життя, вийшов на пенсію в 60 років, маючи трудовий стаж 30-35 років. У зв’язку з невеликою заробітною платою, розмір пенсії цієї людини складе 1100 гривень. І маємо людину, яка вийшла на пенсію достроково, не захотіла далі працювати, має невеликий стаж роботи  або взагалі не працювала. То що, її пенсію ми теж маємо дотягувати до прожиткового мінімуму, тих же самих 1100 гривень? Це неправильно. Принцип соціальної справедливості має працювати.

Кожна людина, особливо молода, зараз повинна розуміти: якщо ти хочеш мати в майбутньому більш-менш пристойну пенсію, ти маєш працювати легально і сплачувати пенсійні внески. Такої шари «я працювати не буду чи буду працювати нелегально, а ви потім все одно мені заплатите пенсію» вже не буде. Я в цьому переконаний. Такого немає в жодній країні в Європі. Може бути якась соціальна допомога, мінімальна, але не страхова пенсія. Страховий принцип, зафіксований у законодавстві: сплачуєш страхові внески – отримуєш страхову пенсію, не сплачуєш внески – пенсія нараховуватися не буде, лише соцдопомога в невеликих розмірах.

Що зараз відбувається на ниві створення накопичувальної системи? Нову версію пенсійної реформи було презентовано Кабміном ще в березні минулого року. Що далі?

У чинному законодавстві зафіксовано трирівневе пенсійне страхування: солідарне, накопичувальне й недержавне пенсійне страхування. І питання вже не в дискусіях: треба чи не треба. Питання в політичній волі до запровадження.

Наразі відповідної політичної волі немає?

Згідно з чинним законодавством, ця система мала б бути запроваджена ще 2004 року. Через політичну невизначеність, відсутність політичної волі ми втратили фактично 12 років. Думаю, усі політики мають розуміти, що солідарна система не справляється зі своїми обов’язками належного захисту пенсіонерів.

«Проблеми вимушених переселенців Міграційну службу не хвилюють»

Тема пенсій мешканцям Донбасу. До редакції «Главкому» надійшла інформація від тимчасових переселенців про проблеми. Певній кількості з них просто припинили виплачувати пенсії. В управліннях соціального захисту на місцях це пояснюють відсутністю чергової відмітки на довідці переселенця від Міграційної служби. У той же час в місцевих органах Міграційної служби відмовляють у відмітці, посилаючись на те, що Міграційна служба була виключена з процесу реєстрації тимчасово переміщених осіб. Роз’ясніть чітко: чи повинна Міграційна служба зараз ставити ці штампи і чи має право управління соцзахисту їх вимагати?

Я можу чітко пояснити. Міграційна служба має виконувати нормативні акти. Є відповідні постанови уряду ще 2014 року, зокрема, постанова №509, де чітко прописано в повноваженнях Міграційної служби: ставити в довідках переселенця відмітки про реєстрацію місця проживання.

Але в той же час в законі «Про внесення змін до деяких законів України відносно гарантій дотримання прав і свобод тимчасово переміщених осіб», який було опубліковано в газеті «Голос України» в січні 2016 року, встановлюється, що довідка, що видається тимчасово переміщеним особам, є безстроковою, а вимога про відмітку про реєстрацію на її зворотному боці скасовується.

Справді, в законі було раніше написано, що Державна міграційна служба повинна ставити штампи в довідки переселенцям. Після того були зміни до закону. Цю норму викреслили і написали, що порядок оформлення довідок встановлюється – увага! – Кабінетом міністрів. А в постанові уряду № 509, як я вже казав, чітко встановлено, що Державна міграційна служба повинна ставити відмітки про реєстрацію постійного місця проживання вимушених переселенців. Тому пояснення, що десь у них там щось із закону забрали, і вони не повинні тепер цього робити, не відповідають дійсності. Так, із закону забрали, але уповноважили уряд встановити порядок оформлення і видачі довідок. І мені дуже прикро, що бездіяльність Державної міграційної служби призвела до того, що зараз люди масово скаржаться до управлінь соцзахисту на те, що їм не ставлять ці штампи.

Але повторюю ще раз: це повинна робити Державна міграційна служба. Більше того, Міграційна служба зараз скинула ці повноваження в органи місцевої влади і сказала: все, ми такі штампи не ставимо, це мають робити місцеві органи влади. Але завдання ДМС – провести зміни до нормативних актів і привести їх у відповідність до законів, які були прийняті у Верховній Раді. Тому Державна міграційна служба, якщо вона вже передала ці функції місцевим органам влади, зобов’язана була внести пропозиції щодо зміни 509-ї постанови уряду, а також синхронізувати цю роботу з місцевими органами влади. Чому вона цього не зробила? Значить, проблеми вимушених переселенців ДМС не хвилюють.

Поки вони не змінили цих постанов, не внесли відповідних пропозицій, вони зобов’язані ставити відмітки у ці довідки.

А щодо безстроковості довідки. Усе одно ці штампи потрібно ставити раз на півроку?

Усі ці процедури теж прописані в постановах уряду. Та зараз Мінсоцполітики працює над удосконаленням цих постанов. Якщо у ДМС є пропозиції, вони можуть долучитися.

Є дві різні речі. Для чого потрібна людям ця довідка? Одна справа – це просто факт реєстрації. Я переконаний, що від цього взагалі потрібно поступово відмовлятися. Інша – що дуже важливо для нас – це факт отримання соціальних виплат і пенсій.

Згідно з чинним законодавством, соціальні виплати та пенсії виплачуються лише тим людям, які переїхали й постійно проживають на території, що є підконтрольною українській владі. Тому ми повинні віднайти механізм чіткої фіксації, що ця людина проживає на території, підконтрольній українській владі. Щоб жодна копійка українського бюджету не йшла на територію окупованої України. На жаль, такі випадки є. Такий контроль ми будемо здійснювати в різний спосіб. Так, довідка про реєстрацію може бути безстроковою. Але ті люди, які мають право на соціальну допомогу, пенсійні виплати, безумовно, повинні підтверджувати факт свого проживання на підконтрольній Україні території. На сьогоднішній день цей штамп потрібен. І ДМС зобов’язана його ставити.

Але ми шукаємо механізми, щоб контролювати цей процес, не ганяючи постійно туди-сюди людей. От ми сказали, що всі соціальні та пенсійні виплати у нас будуть іти через Ощадбанк. Що це означає? Ми будемо розуміти, що ця готівка, як мінімум, тут знімається. Це перше. Друге. У нас реєстр Пенсійного фонду буде адаптований із системою МВС, СБУ і Державної прикордонної служби. Таким чином ми будемо чітко бачити, хто виїжджає на територію, не підконтрольну українській владі.

І лишатимете таких людей пенсій?

Через спільну роботу із силовими структурами, через спільну інформаційну базу Пенсійного фонду і Ощадбанку ми будемо чітко впливати на те, щоб не допустити фінансування тероризму. Наголошую: ми нікого з українських громадян не обмежуємо в соціальних виплатах, ми нікого не обмежуємо в пенсіях. Забрали роботу, зарплату, соцвиплати та пенсії в людей терористи й російські окупаційні війська, які захопили частину території України. Наше ж завдання -  зробити все, щоб люди, які переїхали чи переїдуть на постійне проживання сюди, мали можливості отримувати в повному обсязі всі пенсії і соцвиплати. І знов зазначу: у нас сьогодні немає фізичної можливості виплачувати пенсії та соцдопомогу на окупованих територіях.

З іншого боку: такого, щоб люди просто приїздили на підконтрольну Україні територію за пенсією і повертались назад, ми також допускати не будемо. І кроки в цьому напрямку ми вже зробили. За поданням СБУ, за списками, які були подані нам ще 3 місяці тому, були припинені пенсійні виплати приблизно 450 тисячам пенсіонерів. Навколо цього було багато штучних спекуляцій, шуму, окремі громадські організації нам розповідали, що ми порушуємо права людей, що тепер в управліннях соцзахисту знову будуть черги. Але знаєте, скільки людей за оці три місяці прийшли за відновленням пенсійних виплат? Лише 80 тисяч. От вам реальне коріння проблеми. Через бездіяльність деяких ДМС, органів місцевого самоврядування на сьогодні було порушено чинне законодавство, і пенсії отримували люди, які фактично не проживають на території України. Подивіться, сьогодні ж немає черг в Пенсійному фонді, немає ажіотажу. Попри весь бруд, який виливається на мене, я залишаюсь прихильником того, що жодної копійки окупантам і терористам з українського бюджету не піде.

Усі мають право на пенсії та соціальні виплати. Будь ласка – переїжджайте на постійне проживання на територію, підконтрольну українській владі та отримуйте належні виплати в повному обсязі.

Безумовно, ми всі соціальні зобов’язання перед людьми, які живуть на окупованій території, обов’язково виконаємо. Але це можливо лише після того, як  буде відновлена територіальна цілісність України, а на захоплених територіях буде поновлено дію українських законів. Як тільки туди прийде українська влада, будь ласка, ми все виплатимо.

Яка сума вже набігла на цьому рахунку невиплачених пенсій мешканцям окупованих територій?

Ця сума перевищує вже 10 мільярдів гривень.

Але ще раз наголошу – ми готові виконати всі зобов’язання перед українськими громадянами. Я вам навіть зараз ексклюзивно представлю один із механізмів. Для вимушених переселенців ми запускаємо з 1 червня новий сервіс. Тепер Ощадбанк не просто буде видавати пенсії, а спільно з Пенсійним фондом буде видавати фактично пенсійні посвідчення. Це одночасно і посвідчення, і банківська картка.

Людина буде це посвідчення через певний період перереєстровувати. Але головне – при оформленні цієї картки буде чітко ідентифікуватися, що людина живе на території, підконтрольній українській владі, плюс до цього ми будемо знати, яким чином ця картка буде використовуватися.

Але будь-яка картка будь-якого українського банку не може бути використана на території так званих ДНР/ЛНР.

Це додатковий інструмент контролю за цільовим використанням коштів Пенсійного фонду. Плюс до цього, ми на цій системі ще й протестуємо майбутні принципи пенсійної системи всієї України. Я не виключаю, що такий елемент буде діяти в майбутньому для всіх пенсіонерів. Бо все-таки державні банки – це гарантія того, що кошти пенсіонерів будуть надійно захищені та збережені.

Переселенцям, які вже перевелися чи одразу отримували виплати в Ощадбанку, будуть оперативно видані такі картки-посвідчення. Особові справи будуть автоматично передані з Пенсійного фонду до Ощадбанку. Тим, хто ще не перевівся в Ощадбанк, протягом червня-липня також буде забезпечена видача таких карток. Для цього необхідно буде звернутися до територіального відділення Пенсійного фонду.

«Якісні медпрепарати – не просто препарати, зареєстровані в ЄС чи США»

Днями ви доручили Міністерству охорони здоров’я невідкладно доопрацювати з профільним парламентським комітетом внесений урядом законопроект, який спрощує державну реєстрацію лікарських засобів, які вже пройшли таку процедуру в США, країнах ЄС, Швейцарії, Японії, Канаді та Австралії…

Дуже важливо забезпечити безперешкодний доступ на український ринок якісних медичних препаратів. Якісні медичні препарати – це не просто препарати, які зареєстровані на території ЄС чи США, але й дозволені до використання і продажу в цих країнах. Тому Мінекономіки, МОЗ  разом із комітетом спільно відпрацювали цей законопроект. І 5 травня на засіданні уряду перший віце-прем’єр-міністр економіки (Степан Кубів, - «Главком») його представив. І тоді ж новий законопроект був внесений до ВР на заміну попередньому. Сподіваюсь, він буде проголосований у цілому вже на найближчому пленарному тижні.

Це сприятиме зниженню вартості ліків для населення?

Ця процедура сприятиме конкуренції. А створення конкурентного середовища, на мій погляд, -  завжди позитивний результат. Моментального ефекту, безумовно, не буде. Потрібно трохи часу. Але конкурентний ринок відрізняється тим, що виживати будуть не просто ліки, а ті ліки, які будуть дешевшими та якіснішими.

Окрім змін до закону, Мінекономіки з МОЗом готують ще низку заходів, які прямо впливатимуть на зниження цін на ліки в Україні.

Першу частина інтерв’ю із віце-прем’єром Павлом Розенком читайте тут - «Якщо ти маєш «сіру» зарплату, побійся Бога, не звертайся по субсидію»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: