Перспектива розміну Донбасу на Крим віддалилася, але ще можлива – експерт

Перспектива розміну Донбасу на Крим віддалилася, але ще можлива – експерт

Зустріч Трампа та Путіна віддалила перспективу нормалізації відноси США та Росії без врахування інтересів України

Перспектива нормалізації відносин між США та Росією без врахування інтересів України віддалилася після зустрічі президентів Дональда Трампа та Володимира Путіна у Гельсінкі, та все ж остаточно не минула. Про це заявив заступник директора Інституту світової політики Микола Бєлєсков.

«Я б не дуже захоплювався тим фактом, що після саміту Дональда Трампа і Володимира Путіна в Гельсінкі ідея нормалізації відносин США і РФ, від чого могли б постраждати інтереси України, стала іще більш віддаленою», - написав він у Facebook.

За його словами, залишається можливим сценарій повернення Україні окупованого Донбасу без деокупації Криму.

«Все одно в найближчі роки для Києва головна загроза це обоюдна домовленість між США/ЄС і РФ про те, що Україна і далі залишається в сірій зоні безпеки, поруйнований Донбас повернеться Україні із усіма наслідками, а окупований Крим не буде перешкодою для нормалізації відносин, при формальному продовженні політики невизнання окупації із боку Заходу. Це не формула максимум, про яку РФ мріяла дуже довго - визнання України частиною своєї сфери впливу. На щастя на сьогодні зовсім не той баланс сил між Україною і РФ, щоб цю формулу реалізувати. Тому домовленість просто зафіксувати status quo із поверненням Донбасу виглядає привабливо. Поки що в очах окремих американських експертів», - пояснив експерт.

Бєлєсков вважає, що привабливості таким ідеям додаватиме те, що на відміну від Холодної війни «Захід не відчуває, що ставки занадто великі в протистоянні навколо України». На його думку, керівництво України не повинне «розхолоджуватися» та має усвідомлювати, які загрози і далі стоятимуть перед країною, і думати, як їм протидіяти.

19 липня агентство Bloomberg з посиланням на джерела повідомило, що президент РФ Володимир Путін на зустрічі з президентом США в Гельсінкі 16 липня запропонував Дональду Трампу провести референдум на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

За словами джерел, про свою пропозицію Путін розповів на зустрічі з послами Росії 19 липня.

Співрозмовники агентства стверджують, що президент РФ заявив, що було вирішено не озвучувати ініціативу про референдум публічно, «аби президент США міг її обдумати».

Раніше президент США Дональд Трамп визнав особисту відповідальність Володимира Путіна за втручання в президентські вибори 2016 року.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: