Під приводом карантину поліція хотіла здерти штраф з керівника відділення «Нової пошти»

Під приводом карантину поліція хотіла здерти штраф з керівника відділення «Нової пошти»
Суд підтвердив, що оператору «Нова пошта», дозволено працювати під час загальноукраїнського карантину

Остаточну крапку поставив суд, який не побачив складу адміністративного правопорушення

Вижницький районний суд Чернівецької області відмовився притягувати до адміністративної відповідальності керівника відділення №1 ТОВ «Нова пошта» за порушення правил карантину.

Про це повідомляє «Главком» з посиланням на постанову суду від 2 квітня.

23 березня поліцейський склав адмінпротокол, в якому зазначив: керівник «Нової пошти» не припинив роботу відділення з вільного відвідування громадян (м. Вижниця, вул. Українська, 87), не забезпечив адресної (кур`єрської) доставки, чим порушив урядову постанову №211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби Covid-19» .

Адвокат керівника «Нової пошти» надав до суду письмові заперечення, у яких зазначив, що у протоколі не вказано суті порушення, оскільки поняття «не припинення роботи із вільного відвідування громадян» має ґрунтуватись на вимозі певного нормативно-правового акту. Натомість такого акту в протоколі не зазначено.

Крім цього, просив врахувати, що «Нова пошта» є оператором поштового зв`язку, надає послуги з поштового зв`язку та з організації перевезення відправлень. У постанові Кабміну №211 приписи заборони щодо діяльності таких суб`єктів господарювання, як «Нова пошта» (поштові послуги та послуги доставки), відсутні.

І додав, що «Нова пошта» вживає усіх заходів, що спрямовані на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби: усі відділення оснащені дезінфекторами, захисними масками, рукавичками; відбувається контроль відстань черги і не допускається великого скупчення людей.

Суд з’ясував, що, крім протоколу про адміністративне правопорушення, у якому не розкрито суті правопорушення, поліцейський Прокоп`юк не зібрав жодних належних та допустимих доказів, які б підтверджували винуватість особи за ст.44-3 КУпАП.

Більше того суд, посилаючись на роз’яснення міністра розвитку економіки, торгівлі Ігоря Петрашка, наголосив, що виключеннями зі встановлених обмежень урядової постанови є діяльність об`єктів поштового зв`язку. Серед видів діяльності «Нової пошти» є саме поштова та кур`єрська діяльність.

«Враховуючи, що законодавство України про адміністративні правопорушення має каральну направленість, а тому з урахуванням принципів і загальних засад КУпАП, практики Європейського Суду по правах людини, передбачається принцип презумпції невинності особи, поки її винуватість не буде доведена у встановленому законом порядку. Усі сумніви щодо доведеності вини суд трактує на користь особи, що притягується до адміністративної відповідальності», - сказано у постанові суду.

Таким чином, ця справа підлягає закриттю у зв`язку з відсутністю події та складу адміністративного правопорушення.

 Читайте також: 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: