Половина росіян скучила за сталінськими репресіями

Половина росіян скучила за сталінськими репресіями
Половина росіян скучила за сталінськими репресіями
Фото: РИА Новости / Александр Кряжев

43% росіян вважають сталінські репресії вимушеним заходом

Більшість росіян, які знають про сталінські репресії, вважають судові рішення по цих справах несправедливими і виступають за більш широке інформування про події тих років, однак думки про необхідність подібних заходів розділилися майже порівну: 43% вважають, що без них не можна було зберегти порядок в країні, 49% переконані, що репресії нічим не можна виправдати, показало опитування ВЦИОМ.

Центр провів всеросійське опитування «ВЦИОМ-Спутник» 9-10 червня серед 1,2 тисячі респондентів старше 18 років. Дослідження виконувалось у формі телефонного інтерв'ю, статистична похибка не перевищує 3,5%. Це опитування стало першим з циклу досліджень, які присвячені темі масових репресій XX століття і проходять при співробітництві ВЦИОМ, музею історії ГУЛАГу і Фонду пам'яті.

Як показало опитування, поняття «сталінські репресії» знайоме 90% росіян.

«Про несправедливості судових рішень у справах репресованих сьогодні говорять більше двох третин наших співгромадян (68%), що чули про репресії, і перш за все ті, в чиїх сім'ях про репресії знають не з чуток (80%)», - йдеться в матеріалах.

Справедливими або скоріше справедливими вважають рішення судів щодо репресованих 16% тих, хто чув про репресії. При цьому респондентів, які оцінюють їх як «вимушений захід, який дозволив Сталіну забезпечити порядок в суспільстві», виявилося за результатами опитування майже стільки ж, скільки і переконаних у тому, що репресії нічим не можна виправдати.

«Значна кількість респондентів (43%), що чули про репресії, схильні погоджуватися з тією думкою, що без здійснення репресій неможливо було зберегти порядок в країні. Незгодних з цим, категорично засуджують репресії, лише небагато чим більше - 49% серед усіх опитаних, 57% - серед тих, в чиїх сім'ях були репресовані», - уточнює ВЦИОМ.

На думку респондентів, жертвами репресій ставали або незгодні з політикою влади (так вважають 37% опитаних) і користуються авторитетом у народу (22%), або зрадники і змовники (24%), злодії і злочинці (23%). Кожен десятий вважає, що репресіям за часів Сталіна частіше піддавалися представники окремих етнічних груп.

Відсутність з усіх цих питань чітко сформованої позиції в суспільстві говорить, на думку соціологів, «про неоднозначність сприйняття теми репресій в суспільній свідомості, що може бути пов'язано, в тому числі, з неповнотою інформації про події тих років».

При цьому майже три чверті (72%) росіян, що чули про репресії, вважають за необхідне «якомога більше розповідати про жертви каральної машини сталінської епохи підростаючому поколінню, щоб подібне ніколи не повторилося». Однак кожен п'ятий респондент (22%), навпаки, вважає, що подібні розмови повинні бути зведені до мінімуму, так як негативно позначаються на іміджі країни.

Соціологи склали п'ятірку найбільш видатних, на думку росіян, особистостей: Йосип Сталін (38%), Володимир Путін і Олександр Пушкін (по 34%), Володимир Ленін (32%), Петро I (29%).

Як наголошується, в 2012 році громадяни Росії назвали ті ж самі імена, але розташовувалися вони по-іншому: Сталін (42%), Ленін і Петро I (по 37%), Пушкін (29%), Путін (22%).

Як повідомлялося, президент РФ Володимир Путін вважає «надмірну демонізацію» радянського лідера, диктатора Йосипа Сталіна одним зі способів «атаки на Радянський Союз і Росію».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: