Польща і Данія домовились про будівництво нового газопроводу

Польща і Данія домовились про будівництво нового газопроводу
Газопровід

Це проект дасть можливість у перспективі замінити газ із Росії

Польща і Данія підписали у Копенгагені меморандум щодо спільної реалізації проекту Baltic Pipe (Балтійський трубопровід), який дасть можливість у перспективі замінити газ із Росії. Документ передбачає прийняття остаточного рішення щодо реалізації інвестиції в 2018 році і завершення будівництва газопроводу до жовтня 2022 року.

«Для Польщі це дуже важлива інвестиція, це питання, пов'язане з покращенням енергетичної безпеки Польщі й усього регіону»,- заявила з цього приводу під час прес-конференції з данським колегою Ларсом Расмуссеном глава польського уряду Беата Шидло.

У свою чергу Расмуссен висловив сподівання, що проект буде реалізовано, і що він буде корисним для Польщі, Данії й усього регіону.

Меморандум передбачає, зокрема, «необхідність поставок європейським споживачам безпечної енергії за доступною ціною і потребу створення у Польщі, Данії, а також в районі Балтики і Східної Європи стабільних, диверсифікованих, безпечних та надійних ринків газу».

Польський та данський уряди зобов'язалися також підтримати у реалізації проекту компанії GAZ-SYSTEM (Польща) і Energinet.dk (Данія).

Стратегія Польщі передбачає диверсифікацію не лише джерел, а й напрямів постачання енергоносіїв. Після 2022 року, коли завершиться так званий Ямальський довгостроковий контракт із російським Газпромом, постачання газу спиратиметься на «Північні ворота», тобто з'єднання трубопроводом покладів з норвезького шельфу через Данію до польського узбережжя.

На сьогодні польська нафтогазова компанія PGNiG має на норвезькому шельфі 20 концесій і видобуває там 600 млн куб. м газу. Очікується, що в 2022 році видобуток зросте до 2,5 млрд куб. м газу.

Як повідомляв «Главком», до Польщі вперше в історії прибув танкер зі зрідженим газом зі США.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: