Помер російський правозахисник, глава «Меморіалу» Арсеній Рогінський

Помер російський правозахисник, глава «Меморіалу» Арсеній Рогінський
Арсеній Рогінський

Рогінський очолював правозахисну та благодійну організацію «Меморіал» з 1998 року

Глава правозахисної організації «Меморіал», історик, правозахисник Арсеній Рогінський помер на 72 році життя.

Про це повідомляє радіо «Эхо Москвы» з посиланням на голову ради «Меморіалу» Олега Орлова.

«Арсеній Борисович Рогінський був не лише одним із засновників «Меморіалу», а він був і мозком, і серцем нашої організації. Уявити собі, як ми далі житимемо без нього, важко. На згадку про нього ми маємо зібратися і продовжити нашу роботу, але це буде дуже важко, тому що він був мотором, центром, інтелектуальним центром, організаційним центром нашої організації», - сказав Орлов.

Рогінський, який вчився на історико-філологічному факультеті Тартуського університету, в 1975-1981 роках був укладачем і редактором збірок самвидаву історичних робіт «Пам'ять». Наприкінці 1980-х років Рогінський був одним із засновників правозахисної організації «Меморіал».

У 1981 році Рогінський був за неправдивим обвинуваченням у підробці документів засуджений до чотирьох років позбавлення волі. Кримінальну справу проти Рогінського було порушено незабаром після того, як він відмовився емігрувати з Росії. У 1992 році він був повністю реабілітований.

На початку 1990-х років Рогінський як експерт-історик брав участь у роботі комісії з реабілітації жертв політичних репресій. З 1998 року Рогінський очолював правління міжнародного «Меморіалу».

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: