Порошенко має зробити пропозицію Макрону - Безсмертний

Порошенко має зробити пропозицію Макрону - Безсмертний

На думку Романа Безсмертного, суть українських ініціатив має полягати у створенні нової системи європейської, центральноєвропейської безпеки

Україна має ініціювати створення нової європейської безпекової системи. В першу чергу, звернутися з такою пропозицією до президента Франції, який бореться за лідерство в Європі. Візит до Парижу 11 листопада – хороша нагода це зробити.

Про це у своєму блозі на «Главкомі» пише відомий політик та дипломат Роман Безсмертний.

«Пані Меркель зібралася поступитися своїм лідерством в Європі. Здавалося б, Росія мусить тихо потирати руки від задоволення, бо єдиний кандидат на цю роль – молодий амбітний президент Франції. Проте Макрон - не Саркозі, Кремлю не вдасться зробити з нього маріонетку-миротворця, як це було в 2008-му під час війни з Грузією. Отже, в України обмаль часу зробити ту єдину пропозицію, від якої не відмовиться Париж», - вважає Безсмертний. 

На його думку, суть українських ініціатив має полягати у створенні нової системи європейської, центральноєвропейської безпеки. «Україна сьогодні не може одразу стати членом НАТО та ЄС, а от увійти до системи центральноєвропейської безпеки вона може. Причому треба розуміти, що складовою цією моделі має бути не тільки силовий компонент, а й економічний, енергетичний, продовольчий і т.д. Тут Україні є що запропонувати», - зазначив політик.

Безсмертний рекомендує «нинішнім очільникам вже проробляти ці речі з молодим президентом Франції».

«Зустріч 11 листопада буде неефективною, якщо глава держави поїде туди без конкретної ініціативи. Україні зараз треба ловити момент. Геополітичні інтереси можуть перемогти російські гроші в Європі, якщо Україна втрутиться у цей процес. Якщо ж Київ сидітиме без серйозних ініціатив - нам кінець», - переконаний дипломат.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко 11 листопада відвідає Париж для участі у заходах, присвячених святкуванню 100-ї річниці закінчення Першої світової війни.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: