Порошенку у Швеції показали Конституцію Орлика

Порошенку у Швеції показали Конституцію Орлика
Порошенко у Швеції

Єдина відома оригінальна копія Конституції Пилипа Орлика зберігається у Державному архіві Швеції

Президент України Петро Порошенко в рамках офіційного візиту до Королівства Швеція відвідав Державний архів цієї країни.

Як повідомляє президентська прес-служба, Глава держави оглянув латинський варіант Конституції Пилипа Орлика та інші документи з історії українського козацтва.

«Це одна з перших Конституцій на європейському континенті, а також символ козацької держави та демократії. Вона є дуже важливою для українців», - сказав Порошенко.

Держархів Швеції приділяє особливу увагу цьому історичному документу від 1710 року, який надійно зберігається в окремому сейфі, де забезпечено постійний режим вологи, температури та інші умови, необхідні для його збереження.

У шведських архівних і музейних установах також зберігаються реліквії, пов'язані з діяльністю Пилипа Орлика. Серед них - булава, що знаходиться в кунсткамері Лінчепинської бібліотеки, а також єдина відома оригінальна копія Конституції - у Державному архіві Швеції.

У червні 2011 року в шведському місті Крістіанстад, де певний час жив Пилип Орлик, було урочисто відкрито пам'ятник визначному українському гетьману.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: