Повернення моряків: в ДПСУ розповіли про російський фейк

Повернення моряків: в ДПСУ розповіли про російський фейк
Фото: прес-служба ДПСУ

Невідомо, чому моряки «Норду» забажали поїхати додому саме 30 жовтня, адже вони це могли зробити ще декілька місяців тому

Державна прикордонна служба України спростовує інформацію російської сторони про нібито здійснений 30 жовтня обмін України з Росією моряками, зазначаючи, що «всі ці громадяни є українцями».

«Повідомлення, які з’явилися в російських засобах масової інформації, щодо, нібито, обміну 7 громадян України, затриманих російськими прикордонниками, на членів екіпажу риболовецького судна «Норд» не відповідає дійсності», - підкреслюється у повідомленні прес-служби ДПСУ.

Зазначається, що 30 жовтня в КПВВ «Каланчак» прибули члени суднокоманди «Норду», громадянство України яких було встановлено у ході розгляду адмінпроваджень в судах.

«Семеро громадян України мали право повернутися додому на тимчасово окуповану територію в Криму, і були оформлені на виїзд з материкової частини відповідно до чинного законодавства. Відносно цих членів суднокоманди не має обмеження у праві пересування», - зауважили в ДПСУ.

При цьому, як зазначається у повідомленні, 30 жовтня окупаційна сторона в Криму відпустила сімох громадян України. Всі вони в різних випадках затримувалися прикордонною службою ФСБ РФ в Азовському та Чорному морях за начебто незаконний вилов риби чи наближення до берегів анексованого півострова.

«У такий спосіб окупанти намагаються представити ситуацію, як обмін, що відбувся на адмінмежі. Відмітимо, невідомо з яких причин моряки «Норду» забажали поїхати додому саме сьогодні, адже вони це могли зробити ще декілька місяців тому.  Їм могли погрожувати та тримати в посольстві РФ. Про це неодноразово також зазначав голова Державної прикордонної служби України Петро Цигикал. А те, що окупанти відпустили затриманих громадян України, є природньо, оскільки їх нема в чому звинуватити. Скоріш за все це спланована комбінація країни-агресора», - заявили в Держприкордонслужбі.

Раніше повідомлялося, що російський омбудсмен Тетяна Москалькова заявила, що 30 жовтня російські моряки із судна «Норд» повернулися в Крим.

Пізніше український омбудсмен Людмила Денісова уточнила, що це не був обмін моряками між Україною та Росією.

За словами Денісової, 30 жовтня в Україну повернулися троє членів екіпажу судна «ЯМК-0041» та четверо членів екіпажу судна «ЯОД 21-05».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: