Президент Грузії відхилив проект нової конституції

Президент Грузії відхилив проект нової конституції
Георгій Маргвелашвілі

«Грузинська мрія» має конституційну більшість, щоб подолати вето очільника країни

Президент Грузії Георгій Маргвелашвілі у понеділок відхилив проект нового основного закону країни і направив його на повторне опрацювання до парламенту Грузії, як повідомляє Reuters. Критика із боку очільника країни стосувалася в тому числі ідеї скасувати всенародне обрання президента. Концепція нової конституції була затверджена парламентом, який контролює партія «Грузинська мрія», минулого тижня, не зважаючи на протести Маргвелашвілі і опозиційний партій («Єдиний національний рух» і «Альянс патріотів Грузії»).

Відповідно до нової конституції передбачається скасування прямих виборів президента народом із 2024 року. Тоді ж Грузія має перейти до повного пропорційного парламентського представництва, а система виборчих блоків партій буде відмінена.

У своєму телевізійному зверненні Маргвелашвілі (обраний у 2013 році на 5 років) заявив, що залишається прихильником прямого обрання президента населенням, а не обрання парламентарями. При цьому він підтримав перехід у 2020 році до пропорційної виборчої системи до парламенту, і закликав дозволити партіям формувати блоки під час виборів до законодавчого органу цього ж року. Окрім цього президент Грузії виступає за скасування системи виборчих бонусів, відповідно до якої голоси партій, які не набрали їх достатньо, щоб пройти до парламенту, будуть передаватися іншим політичним силам. Однак «Грузинська мрія» чітко заявила про те, що готова піти на поступки по двом вимогам Георгія Маргвелашвілі – відміну системи виборчих бонусів і дозволити політичним партіям формувати виборчі блоки. При цьому дана політична сила має конституційну більшість в парламенті (115 із 150 мандатів), що дає можливість у випадку потреби обійти вето президента. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: