Путін погрожував Заходу ще в 2007-му році, але тоді ніхто не звернув на це уваги - експерт

Путін погрожував Заходу ще в 2007-му році, але тоді ніхто не звернув на це уваги - експерт
hvylya.net

Президент РФ попереджав, що Росія буде проводити свою незалежну зовнішню політику

Мюнхенська промова президента Росії Володимира Путіна в далекому 2007 році містила попередження про майбутні події. Якби ми тоді не тільки слухали, а й почули його, то, може бути, були б не настільки шоковані тим, що сталося потім. Таку думку висловив голова Мюнхенської конференції з безпеки Вольфганг Ішингер, пише Deutsche Welle.

Як відомо, тоді Путін проголосив кінець однополярного світу, розкритикував НАТО в зв'язку з її розширенням на схід і сказав, що Росія буде проводити свою незалежну зовнішню політику. «Тоді я зробив ту ж помилку, що і інші слухачі. Ми не сприйняли це серйозно. Ми думали, що це просто промова ... Ми повинні були поставитися серйозніше до всього цього, особливо Вашингтон. У 2007-2008 роках Захід не звертав особливої уваги на стурбованість Росії, реалізовував свої плани без оглядки на Москву. А в 2008 році почався військовий конфлікт в Грузії », - сказав Ішингер.

Він уточнив, що звинувачення НАТО в тому, що альянс щось порушує, безпідставні. «У 1997 році Росія і НАТО підписали Основоположний акт. Я представляв на цих переговорах Німеччину, тому знаю, про що говорю. Вже тоді було відомо, що НАТО має намір розширюватися, і Росія з планами НАТО погодилася», - додав вын. Йшлося про те, що в разі розширення НАТО зобов'язується не розміщувати постійні військові бази в нових країнах-членах альянсу. «Закиди про те, що НАТО зараз порушує раніше досягнуті домовленості і взяті на себе зобов'язання, просто дурні. Документ цей є у відкритому доступі, в тому числі російською мовою», - підкреслив голова Мюнхенської конференції з безпеки.

«Я повинен, однак, визнати, що ми зайшли занадто далеко у 2008 році на саміті НАТО в Бухаресті, де обговорювалася прискорена процедура входження Грузії і України до альянсу. Ми недооцінили, яке відторгнення ці наміри викличуть у російської влади, в тому числі у військових. Вони сприйняли це як загрозу для Росії, що, звичайно, не так», - резюмував він.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: