Росія насторожено дивиться на реформу Організації заборони хімічної зброї

Росія насторожено дивиться на реформу Організації заборони хімічної зброї

Учасники конференції перейшли до більш серйозного обговорення можливості розширення мандату ОЗХЗ для визначення винних в хімічних атаках

В Москві бояться, що реформа ОЗХЗ буде повернута проти них

В рамках проведення конференції Організації заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) 19-20 листопада в Гаазі будуть проголосовані питання бюджету і розширення мандату даної інституції.

Про це повідомляє російське видання «Коммерсантъ».

Так, відповідно до пропозиції Великої Британії від 27 червня, ОЗХЗ мають наділити правом визначити винних за проведення хімічних атак. До цього дана організація мала лише право проводити аналізи як місць проведення хімічних атак, так і об’єктів створення даного типу зброї. В той час як лише Рада Безпеки ООН своїми рішеннями могла визначати винних. Попередньо британську ідею щодо розширення мандату ОЗХЗ підтримали 82 із 193 країн.

В понеділок, 19 листопада, учасники конференції перейшли до більш серйозного обговорення можливості розширення мандату ОЗХЗ для визначення винних в хімічних атаках. Для цього передбачається створення окремої комісії, фінансування якої вимагатиме виділення додаткових 2,4 млн. євро на рік. Першим об’єктом роботи нової комісії могла б стати Сирія.

Представник РФ при ОЗХЗ Олександр Шульгін заявив, що спочатку комісія буде використовуватися для повалення легітимного режиму в Сирії. Після цього практику визначення винних за використання хімічної зброї в рамках роботи ОЗХЗ зроблять універсальною. Це може мати антиросійський характер. А тому, за словами Шульгіна, РФ буде виступати проти розширення мандату ОЗХЗ.

РФ в цьому питанні вже підтримала КНР. Москва і Пекін виступають за створення в рамках ОЗХЗ робочої групи, яка б вивчила пропозицію розширення мандату організації на предмет її відповідності конвенції про заборону хімічної зброї. Також РФ виступає проти збільшення бюджету ОЗХЗ для функціонування нової комісії. Відповідні пропозиції РФ і КНР вже були розкритиковані представниками Великої Британії, США і Франції при Організації заборони хімічної зброї.  

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: