Росія перешкоджає НАТО спостерігати за військовими навчаннями «Захід-2017» - Столтенберг

Росія перешкоджає НАТО спостерігати за військовими навчаннями «Захід-2017» - Столтенберг
Єнс Столтенберг

НАТО: Зі збільшенням військової активності поблизу наших кордонів нам потрібна більша прозорість

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Росія перешкоджає належному міжнародному спостереженню за масштабними військовими навчаннями біля кордону з Польщею «Захід-2017». Про це повідомляє Сetusnews.

«Ми закликаємо Росію повністю виконувати міжнародні зобов’язання. Це важливо тому, що зі збільшенням військової активності поблизу наших кордонів нам потрібна більша прозорість, передбачуваності і звісно ж ми потребуємо запобігання інцидентам, а якщо вони вже трапилися, то переконатись, що вони не виходять з під контролю і не створюють дійсно небезпечних ситуацій», - заявив Столтенберг після зустрічі з американськими і європейськими військовими на польській воєнній базі.

Наголошується, що у вересні Росія відправить до Білорусі війська для проведення спільних військових навчань «Захід-2017».

Посадові особи НАТО заявили, що Росія дозволила бути присутніми двом їхнім спостерігачам тільки з обмеженим доступом. Таким чином у НАТО це назвали порушенням міжнародних угод.

Зазначається, що Віденський документ передбачає участь сторін у спостереженні за військовими навчаннями одна одної. Також повідомляється, що зазвичай НАТО запрошує російських спостерігачів на свої навчання, надаючи їм право спостерігати протягом кількох тижнів.

На навчання Росія запросила спостерігачів лише у так званий «день відвідувача», Білорусь у свою чергу дозволила п’ять «днів відвідувача», однак пересування спостерігачів у ці дні буде обмеженим.

В свою чергу, Олександр Грушко, посол Росії в НАТО заявив, що Росія не зобов'язана запрошувати спостерігачів на «Захід-2017». «Росія сьогодні пропонує менший доступ і прозорість ніж це робив Радянський союз в період холодної війни», - сказав Ян Лессер, директор брюссельського офісу «Фонду Маршалла» .За його словами, непрозора позиція і розгубленість у стратегічних цілях Москви створили небезпечну ситуацію.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: