Росія просить Інтерпол оголосити Яценюка в розшук

Росія просить Інтерпол оголосити Яценюка в розшук
Арсеній Яценюк

«Російські судово-правоохоронні органи обвинувачують Яценюка в «участі в озброєній банді» і вбивстві людей у Чечні

Міністерство внутрішніх справ України отримало копію звернення правоохоронних органів РФ до Генерального секретаріату Інтерполу в Ліоні із запитом про оголошення екс-прем’єра Арсенія Яценюка у міжнародний розшук з метою арешту та його подальшої екстрадиції до РФ. Водночас цей запит не є офіційним оголошенням Інтерполу Яценюка у міжнародний розшук і підлягає вивченню на предмет відповідності статуту та правилам організації. Про це повідомила прес-служба МВС України.

«Російські судово-правоохоронні органи буцімто видали ордер на арешт Яценюка і обвинувачують його в, цитуємо, «участі в озброєній банді», «навмисному вбивстві двох або більше людей, скоєному за попередньою змовою групою осіб» та «замаху на навмисне вбивство двох або більше людей, скоєному за попередньою змовою групою осіб», – інформують у МВС.

«Запит РФ до Інтерполу сформовано за ордером на арешт Яценюка, нібито виданим міським судом м. Єсентуки Ставропольського краю Російської Федерації 3 березня 2017 року. Російські слідчі буцімто підозрюють Яценюка в тому, що він, вогнем з автомату Калашникова нібито вбив 30 та поранив 13 російських військовослужбовців під час бойових дій у місті Грозний Чеченської Республіки. Це, на думку російського слідства, сталося, коли А.П. Яценюк нібито був «членом озброєної банди «Мрія» і разом з нею «брав участь в атаках на російських військових на військові підрозділи Росії на території «Президентського палацу», площі Мінутка, та залізничної станції «Грозний» у період з 31 грудня 1994-го по 2 січня 1995 року», – йдеться в повідомленні МВС.

20 квітня 2017 року міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков звернувся з офіційним листом до генерального секретаря Інтерполу Юргена Штока. В листі міністра викладено загальновідомі, більш ніж переконливі факти та аргументи, що свідчать про очевидну безпідставність звинувачень на адресу громадянина України Яценюка. Зокрема, Аваков запевнив генсека Інтерполу в тому, що Яценюк ніколи не бував у Чечні, не брав участі у жодних збройних конфліктах, у вказаний російськими слідчими період проживав, навчався й працював за місцем свого народження на території України.

Водночас Аваков наводить загальновідомі факти, які свідчать про незаконність і політичну вмотивованість дій слідчих органів і органів правосуддя Російської Федерації.

Мін'юст України офіційно звернувся до всіх демократичних країн та Європейського суду з прав людини з вимогою утриматися від визнання рішень, прийнятих російською владою і судами стосовно Яценюка.

МВС України сподівається, що з урахуванням положень статей 2 і 3 Статуту МОКП-Інтерпол, які суворо забороняють організації вживати будь-яких заходів політичного, військового, релігійного або расового характеру з метою забезпечення політичного нейтралітету Міжнародної організації кримінальної поліції, Генеральний секретаріат та комісія з контролю за файлами Інтерполу візьмуть до уваги позицію України і заборонять використання можливостей та механізмів Інтерполу для інспірованого російською стороною політичного переслідування Яценюка.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: