Росія стала «прямою і відчутною» загрозою для безпеки Польщі, - ЗМІ

Росія стала «прямою і відчутною» загрозою для безпеки Польщі, - ЗМІ
Фото atn-trans.com

Rzeczpospolita: Майбутнє України має для Польщі фундаментальне стратегічне значення

Рішення саміту НАТО, що нещодавно відбувся у Варшаві, слід прийняти за вихідний пункт для дискусії на тему похмурого сценарію, за якого Росія стане країною, що представляє найбільшу загрозу для безпеки Польщі. Про це пише польське видання Rzeczpospolita.

«Польща - один із членів НАТО і ЄС, яким найбільше загрожують наслідки агресивної політики Москви. Це пряма й відчутна загроза. Польща межує з російським анклавом - Калінінградською областю, яка через своє географічне розташування стала найбільш мілітаризованим регіоном Європи. Із тієї ж причини Польща є для Росії найважливішим довгостроковим викликом на східному фланзі», - зазначає видання.

Rzeczpospolita зазначає, що з російської перспективи Калінінградська область - це слабка точка, висунута територія, яку оточують найпринциповіші країни НАТО, тобто Польща й Литва. «Якщо Кремль зважиться розв'язати короткий локальний конфлікт із НАТО, найочевиднішою ціллю для його військової агресії будуть країни Балтії. А якщо станеться ескалація конфлікту, Росія, імовірно, постарається нейтралізувати Польщу, окупувавши польсько-литовський прикордонний район (Сувалкський коридор) між Калінінградською областю та Білоруссю», - уточнює ЗМІ.

У статті йдеться, що в попередні 25 років Польща реагувала на російську загрозу, рішуче розвертаючись до Заходу: вона вступила до НАТО і ЄС. «Принципове питання на період до 2030-го року: чи зможуть ці політико-інституційні рамки достатньою мірою захистити наші [польські]інтереси (і чи всі розуміють їх таким чином), а також чи залишиться Варшава партнером, з яким рахуються не тільки інші члени НАТО і ЄС, але і східні сусіди. Загроза, якою стала для Східного сусідства ЄС Росія, яка прагне перетворити цей регіон на сіру буферну зону або навіть (оптимальний для росіян варіант) на свою сферу впливу, також вплине на політику Польщі», - пише видання.

Rzeczpospolita підкреслює: Майбутнє України має для Польщі фундаментальне стратегічне значення. «Тут важлива не тільки стабільність східного кордону: сильна держава з ефективним керівництвом може стати важливим союзником, який поліпшить геополітичну позицію Варшави», - зазначає видання.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: