Росія почала розслідування «злочинів фінів» під час Другої світової війни

Росія почала розслідування «злочинів фінів» під час Другої світової війни
Меморіальний камінь, встановлений у Петрозаводську в пам'ять про загиблих у концтаборі
Фото: Петрозаводск говорит

Слідчий комітет РФ почав перевірку «за фактом геноциду мирного населення Карело-Фінської РСР»

Слідчий комітет Росії (СКР) почав перевірку фактів знищення радянських військовополонених в фінських концентраційних таборах на території сучасної Карелії в роки Другої світової війни. Про це ідеться на сайті Слідчого комітету РФ. 

«За фактом геноциду мирного населення Карело-Фінської РСР за расовою ознакою проводиться процесуальна перевірка за ознаками злочину, передбаченого ст. 357 КК РФ», - йдеться в повідомленні на сайті СКР. Як повідомляється, слідчі вивчають нещодавно розсекречені матеріали управління ФСБ Росії.

Відзначається, що за свідченнями в'язнів концтаборів, умови проживання в них, а також норми харчування та трудової повинності носили несумісний з життям характер. В результаті цього за період окупації загинули тисячі людей, в тому числі малолітні діти. У СКР обіцяли дати правову оцінку «діям фінських загарбників і їхніх пособників».

Як нагадує російська газета «Коммерсант», у жовтні 2019 року СКР порушив кримінальну справу за ст. 357 КК РФ («Геноцид») за фактом вбивства 214 вихованців Єйського дитячого будинку під час німецької окупації Краснодарського краю в 1942 році. У комітеті підкреслили, що подібні злочини не мають терміну давності.

Згідно з чинною статтею КК РФ, геноцид карається позбавленням волі на строк від 12 до 20 років з обмеженням свободи на термін до 2 років, або довічним позбавленням волі, або смертною карою (але на її застосування діє мораторій).

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: