Російські ЗМІ заявили про випадок масової страти затриманих у Чечні

Російські ЗМІ заявили про випадок масової страти затриманих у Чечні
За даними ЗМІ, затриманих розстріляли

За даними «Нової газети», вбивство затриманих сталося в ніч на 26 січня 2017 року

Російська «Нова газета» заявила про випадок масової страти у Чечні затриманих. За даними видання, в ніч на 26 січня на території полку патрульно-постової служби поліції у Грозному було розстріляно 27 людей, що були затримані внаслідок масових арештів у Чечні у січні 2017 року.

«Всього на даний момент нам відомо вже про 27 можливих убитих, хоча, за нашими відомостями, мова взагалі може йти про 56 жителів Чечні. Всі ці люди були затримані в різний час... Однак дата смерті, за нашою інформацією, у всіх цих людей - одна. Ніч з 25 на 26 січня. У цю ніч всі затримані утримувалися в Грозному на території дислокації полку патрульно-постової служби поліції імені Героя Росії Ахмат-Хаджі Кадирова, який очолює полковник поліції Аслан Ірасханов», - йдеться у матеріалі «Нової газети».

«За наявною у нас інформацією, затриманих в цю ніч розстріляли і розвезли по різних кладовищах, в тому числі християнським, і закопали в наспіх виритих могилах… Підкреслимо. Незважаючи на те що нашу інформацію підтвердили два джерела (в слідчому управлінні Слідчого комітету по Чечні і в адміністрації глави Чечні), ми не можемо стверджувати, що в ніч з 25 на 26 січня в Чечні сталася безпрецедентна за своїми масштабами навіть для Чечні позасудова страта. Але ми можемо наполягати на порушенні кримінальної справи, в рамках якої перевірити ці факти не так вже й складно», - повідомило видання.

Видання нагадує, що 17 грудня 2016 року група молодих людей вчинила напад і вбивство поліцейського. Нападники викрали машину поліцейського. В ході погоні вони збили на цій машині співробітника ДПС. Всі нападники були знищені, в тому числі троє затриманих. За даними правозахисного центру «Меморіал», вони були розстріляні в лікарні Грозного. Після цього по всій Чечні почалися масові затримання, також були проведені дві превентивно-показові контртерористичні операції.

Затримані, однак, ніяк не оформлялися офіційно, їм не було пред’явлено звинувачень, а замість цього - помістили в підвали і підсобні приміщення відділів поліції. Затримання тривали до кінця січня, всього, за даними газети, було затримано близько 200 осіб.

Нагадаємо, на початку квітня «Нова газета» повідомила, що в Чечні в останні місяці більше ста людей були затримані за підозрою в тому, що вони геї. За інформацією видання, затриманих тримали в секретних в'язницях і катували, вимагаючи видати імена інших геїв; три людини були вбиті.

Влада Чечні назвала публікації журналістів брехнею. Уповноважена з прав людини в РФ Тетяна Москалькова заявила, що в цих публікаціях поки немає «ніякої конкретної фактури». Вона обіцяла продовжити перевірку.

Офіційна влада заперечувала переслідування

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: