СБУ підозрює колишнє керівництво Податкової у «кришуванні» конвертаційних центрів

СБУ підозрює колишнє керівництво Податкової у «кришуванні» конвертаційних центрів
До схеми причетні чиновники податкової по всій Україні, - заявили в СБУ 
Фото: СБУ

Співробітники СБУ провели по всій Україні близько ста обшуків і заблокувала рахунки компаній

Служба безпеки підозрює колишнє керівництво Державної податкової служби в організації механізму з незаконного формування податкового кредиту на мільярди гривень.

За версією слідства, до угоди також причетні керівники територіальних управлінь податкової. Співробітники спецслужби встановили, що протягом 2019 - 2020 років чиновники у змові з організаторами транзитно-конвертаційних груп створили схему із незаконного формування податкового кредиту з податку на додану вартість.

Крім того, встановлені факти несанкціонованого втручання в роботу електронних баз даних податкової, в тому числі, шляхом внесення змін до алгоритму автоматичної перевірки податкових накладних в Єдиному реєстрі ряду суб'єктів господарської діяльності (СГД) з ознаками «ризикованості» (фіктивності). Дії посадових осіб призвели до ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, а також легалізації коштів, отриманих протиправним шляхом.

У рамках кримінального провадження правоохоронці провели понад 100 обшуків у різних регіонах України за місцями роботи та проживання фігурантів, у тому числі, в колишнього керівника податкової служби. Вилучену під час слідчих дій документацію буде додано як доказову базу до матеріалів справи.

З ініціативи СБУ заблоковані банківські рахунки суб'єктів господарської діяльності, задіяних у протиправній схемі.

Раніше екс- голова Податкової Верланов повідомив про обшук

Нагадаємо, 24 квітня Кабінет міністрів звільнив Сергія Верланова з посади голови Державної податкової служби України. Він займав цю посаду з кінця квітня 2019 року, після того, як було прийнято рішення про розділення Державної фіскальної служби.

Раніше голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев заявив, що команда голови ДПС Сергія Верланова зуміла побороти старі схеми. У результаті її критикували ті представники старої влади, які роками отримували від цих схем злочинні доходи.

Зазначимо, що звільнений Верланов подав заяву на ексглаву Мінфіну Ігоря Уманського в Офіс генпрокурора.

Через п'ять днів уряд без конкурсу призначив Олексія Любченка новим головою податкової. Відповідний порядок призначення на топ-посади був узгоджений на час карантину в Україні, після його завершення мають пройти класичні конкурси. Цього тижня Європейський союз висловив стурбованість і заявив, що сподівається на тимчасовий характер таких призначень.

 

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: