Що допомогло РФ швидко захопити Чорнобильську АЕС: розслідування Reuters

Що допомогло РФ швидко захопити Чорнобильську АЕС: розслідування Reuters
РФ змогла швидко захопити Чорнобиль завдяки таємним агентам в Україні
фото з відкритих джерел

Успішний бліцкриг не був випадковістю, а частиною планів Кремля щодо таємних агентів в українській державі

Російська влада створила мережу таємних агентів, щоб якнайшвидше досягти цілей так званої «спецоперації» в Україні. Завдяки цій мережі, зокрема, вдалося швидко захопити Чорнобильську АЕС. Про це йдеться в розслідуванні Reuters.

Російські війська увійшли на територію ЧАЕС у другій половині дня 24 лютого 2022 року. Станцію охороняли 169 бійців Національної гвардії, які менш ніж за дві години без бою склали зброю. Це дозволило противнику захопити Чорнобиль і зробити його ключовим перевалочним пунктом на підступах до Києва.

При цьому Reuters зазначає, що швидке захоплення ЧАЕС виглядає аномалією на тлі війни, яка триває п'ять місяців. За даними видання, успішний бліцкриг не був випадковістю, а частиною планів Кремля щодо таємних агентів в українській державі.

Як повідомили п'ятеро джерел, знайомих з задумами Кремля, військові радники російського президента Володимира Путіна сподівалися, що за допомогою агентів буде потрібна невелика військова сила і лише кілька днів, щоб змусити президента України Володимира Зеленського бігти або капітулювати.

А після розмов з десятками офіційних осіб в Росії і Україні та на підставі українського розслідування про дії співробітників ЧАЕС, видання прийшло до висновку, що проникнення таємних агентів Кремля було набагато глибшим, ніж передбачалося.

Деякі судові документи і показання свідків, розкривають роль начальника Служби безпеки станції Валентина Вітера, який на сьогодні перебуває під слідством і утримується під вартою через відсутність на посту на момент захоплення АЕС.

Як показує витяг з реєстру досудових розслідувань, Вітера також підозрюють у державній зраді. Сам він заперечує звинувачення, за його словами, в день вторгнення він рекомендував командиру підрозділу Нацгвардії не наражати на небезпеку своїх людей.

Reuters стверджує, що шпигунський апарат Москви був тісно пов'язаний з Чорнобилем протягом десятиліть. Після катастрофи 1986 року Комітет державної безпеки (КДБ) СРСР доручив вербувати агентів з числа співробітників станції.

У листопаді 2021 року Росія почала засилати в Україну агентів розвідки під прикриттям для того, щоб встановити контакти з відповідальними за забезпечення безпеки Чорнобильської АЕС. Мета – забезпечити безкровних захоплення станції під час вторгнення.

І на сьогодні виявлено як мінімум дві особи, підозрюваних у передачі секретної інформації та сприянні росіянам у захопленні АЕС. Одним з них і є Валентин Вітер, полковник СБУ, який під час вторгнення був заступником гендиректора і відповідав за охорону. Але за шість днів до атаки пішов нібито на лікарняний.

Президент України Володимир Зеленський наприкінці березня позбавив Наумова звання бригадного генерала, після чого оголосив його та ще одного генерала СБУ зрадниками. На сьогодні Наумов залишається під вартою в Сербії і не коментує звинувачення в держзраді.

Нагадаємо,31 березня президент України Володимир Зеленський оголосив про позбавлення генерала Наумова звання. А у ДБР почали розслідувати справу про скоєння ним державної зради.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: