Сільський зелений туризм стає популярним в Україні - експерт

Сільський зелений туризм стає популярним в Україні - експерт

Станом на сьогодні в Україні зареєстровано близько 1600 садиб, які працюють у сфері зеленого туризму

В Україні спостерігається тенденціядо збільшення попиту на послуги сільського зеленого туризму серед громадян країни. Сьогодні зареєстровано близько 1600 садиб на всю Україну, які надають такі послуги. Таке переконання висловила професор Національного університету біоресурсів та природокористування України, член правління Спілки сприяння розвитку сільського туризму (на громадських засадах) Леся Забуранна під час прес-конференції  в прес-центрі «Главкома".

На її думку, сплеску попиту на сільський зелений туризм сприяло багато факторів.

«По-перше, відбулося підвищення національної самосвідомості,  люди прагнуть пізнати свою батьківщину, особливості того чи іншого регіону. Беззаперечними лідерами є Західна Україна. Гарний розквіт відбувається у центральній частині країни, на Поділлі. Створюються оригінальні садиби, куди люди їздять постійно», - говорить Забуранна.

По-друге, сільський зелений туризм доступний за своїми цінами, а в Єгипет чи Туреччину  чи інші курорти не всі мають змогу поїхати. «Курс валют не завжди дає можливість провести відпочинок саме там. Багато сьогодні молодих сімей з дітьми повертаються обличчям саме до такого виду відпочинку, як сільський зелений туризм. Адже є можливість тривалий час пробути разом із дитиною на екологічній місцевості і споживати якісні продукти. Такий туризм стає модним. Якщо брати західний регіон, то динаміка там дуже оптимістична», - продовжує експерт.

По-третє, селяни активно цікавляться таким видом самозайнятості. Станом на сьогодні в Україні зареєстровано близько 1600 садиб, які працюють в сфері зеленого туризму. «Окрім того, нещодавно було прийнято зміни до законодавства про особисті селянські господарства, де було внесено дві важливі зміни на користь розвитку сільського зеленого туризму. Особисті селянські господарства мають змогу надавати послуги платно чи безоплатно для розміщення туристів сільського зеленого туризму в себе у своїх оселях. Друга зміна – органи виконавчої влади і місцевого самоврядування також мусять зважати на підготовку і передпідготовку кадрів у сфері сільського зеленого туризму», - говорить Забуранна.

Додамо, що 2016 року була прийнята в рамках концепції сільського розвитку програма створення шести агрорекреаційних кластерів. І наразі вона впроваджується. Це Миколаївська область - курорт «Коблево», Полтавська область  - кластер «Диканька», Чернігівська область - «Козацьке село», Одеська область - «Екопарк «Формушівка», Київська область  - «Медведено», Херсонська область - «Лазурне» та Арабатська стрілка». Прогнозується, за розрахунками профільного Міністерства, що це дозволить створити близько 3,5 тисяч робочих місць. Тобто власне сільське населення отримує можливість долучитися до розвитку бізнесу, знайти у цій сфері своє застосування, з точки зору обслуговування.

Кожен регіон України, кожна область має свої родзинки: історичні, культурні, природні надбання. Тому й відібрали ті регіони, де буде і фінансова допомога, і організаційна щодо розвитку окремого виду бізнесу – сільського зеленого туризму – у цьому регіоні.

Пропонуємо переглянути запис прес-конференці:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: