Скоцик розказав, як Україні скористатись Brexit

Скоцик розказав, як Україні скористатись Brexit

Голова Аграрної партії вважає, що Україні варто переймати досвід Великої Британії у різних питаннях

Україна зазнає певних втрат від виходу Великої Британії з ЄС, але треба використати «Брекзит» для зміцнення різнобічних контактів із Британією, які підсилять нашу державу.

Таку думку висловив голова Аграрної партії України Віталій Скоцик під час круглого столу «Брекзит: якою має бути стратегія України?», що відбувся сьогодні в Києві, у залі готелю «Radisson Blu». Захід організований Інститутом світової політики.

На думку Віталія Скоцика, червневий референдум, під час якого за вихід із ЄС проголосували 51,9% британців, назавжди змінив політичну й економічну архітектуру західного світу.

«Я останні роки багато працюю між Великою Британією і Україною. Минулого року Британія відзначила 800 років Великої хартії вольностей, де йшлося про свободу, право і справедливість. Очевидно, що «Брекзит» був проявом свободи обирати свій шлях. Історія показує, що британська політика була на крок попереду від того, що відбувається у світі. Ми маємо врахувати реалії. Минулого року Британія дала 8,5 млрд. фунтів до бюджету ЄС. Очевидно, з виходом Британії з ЄС зменшиться фонд допомоги - в тому числі і Україні. Але з іншого боку, перед нами відкриваються нові можливості. У 2021 році, за прогнозами, Велика Британія буде першою економікою Європи. Лондонська біржа відіграє особливу роль як орієнтир для української економіки», - говорить політик.

На думку Віталія Скоцика, Україні варто переймати досвід Великої Британії у різних питаннях - від побудови дієвої системи правосуддя до створення систем оборони і внутрішньої безпеки.

«Нам потрібно активніше розвивати двосторонні економічні і політичні відносини. Саме Велика Британія відіграє роль мудрого і хорошого батька. Британці не зрадили нас жодного разу щодо підтримки України у боротьбі за незалежність. Українцям дали один месседж - ми будемо допомагати, але ми за вас вашу роботу не зробимо», - зазначив Віталій Скоцик.

Подібної думки дотримується і сер Ніколас Соамс, депутат Палати громад Великобританії від Консервативної партії, міністр сільського господарства, рибальства та продовольства (1992-1994 рр.), міністр оборони (1994-1997 рр.), онук легендарного прем’єр-міністра Великої Британії Вінстона Черчилля.

«Не потрібно розглядати «Брекзит» як щось, що вже відбулося. Це процес. Але справді є лише один шлях. Це сильна економіка. Вам потрібна економічна сила. Чим сильнішою буде Україна економічно, тим більшу вагу вона буде відігравати у міжнародній політиці. Чи буде це відбуватися через ЄС, чи через Велику Британію, не має такого великого значення», - сказав Ніколас Соамс.

Колишній депутат Європарламенту від Великої Британії, відомий банкір і фінансист Ніл Балфор відзначив, що українцям потрібно захищати свої інтереси у міжнародних організаціях, але почати з прозорої політики та боротьби з корупцією.

«Будьте сильними. Вам бракує прозорості політики. Ви маєте зробити так, щоб ваші політичні партії були незалежні від грошей і бізнесу. Подолайте корупцію у судовій системі. Не чекайте змін, а впроваджуйте їх. Тоді Україна буде сильною, тоді в Україну прийдуть інвестиції. Велика Британія ж буде завжди підтримувати Україну, як у питанні захисту її територіальної цілісності, так і в питанні позитивних трансформацій. Сильна Україна важлива для Європи», - зазначив Ніл Балфор.

Олена Зеркаль, заступник Міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції, відзначила, що потрібно виходити з ситуації, яка склалася, і сконцентруватися на внутрішніх реформах.

«Це цікавий досвід для нас. Чи потрібно буде нам вступати в ЄС у тій формі, в якій він буде існувати тоді, коли ми будемо готові подати заявку на вступ? На це запитання нема відповіді зараз. Приклад Британії є досвідом, як можна прагматично будувати свою політику у Європі, виходячи з власних інтересів. Британія зіткнулася з великим викликом, і ми будемо спостерігати, як вона впорується», - сказала у своєму виступі Олена Зеркаль.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: