Spiegel дізнався про підготовку у Росії програми допінгу для футбольного ЧС-2018

Spiegel дізнався про підготовку у Росії програми допінгу для футбольного ЧС-2018

Програму допінгу мав розробити колишній керівник Московської антидопінгової лабораторії Григорій Родченков

Колишній керівник Московської антидопінгової лабораторії Григорій Родченков повинен був розробити програму допінгу для збірної Росії по футболу напередодні чемпіонату світу 2018 року. Про це в п'ятницю, 25 серпня, повідомило видання Spiegel Online з посиланням на Брайана Фогеля, американського режисера і творця документального фільму «Ікар» про використання заборонених препаратів російськими спортсменами.

«Після Сочі він отримав завдання розробити допінгову програму для російського ЧС-2018 з футболу», - розповів Фогель, який допоміг Родченкову виїхати з Росії після його відставки з поста директора лабораторії в 2015 році.

«Григорій вже був в процесі підготовки, коли все раптово зірвалося», - додав він. За його словами, програма, судячи з усього, повинна була реалізовуватися за «сочинським» сценарієм.

Заступник голови уряду РФ Віталій Мутко, який також очолює оргкомітет ЧС-2018, заявив німецькому виданню, що «у держави немає можливості відслідковувати роботу глави» антидопінгової лабораторії. За словами Мутко, діяльність Родченкова мало контролювати Всесвітнє антидопінгове агентство (WADA). «Ми, безумовно, думали, що все в порядку», - додав він.

Родченков, російський хімік і фахівець з виявлення допінгу, подав у відставку з поста глави лабораторії в Москві після звинувачень WADA в приховуванні застосування заборонених стимуляторів росіянами і в січні 2016 роки перебрався до США. Навесні 2016 року він розповів The New York Times, що використання допінгу в ході Олімпіади в Сочі здійснювалося в рамках держпрограми, а в підміні «брудних» проб атлетів брали участь російські спецслужби. Незабаром після цього Всесвітнє антидопінгове агентство ініціював розслідування проти російських спортсменів.

Пізніше Слідчий комітет Росії (СКР) порушив проти Родченкова кримінальну справу. Його підозрюють в торгівлі допінгом і зловживанні повноваженнями.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: