Справа про побиття Найєма розсипається? Суд відмовив продовжити арешт нападнику, який втік до Баку

Справа про побиття Найєма розсипається? Суд відмовив продовжити арешт нападнику, який втік до Баку
Саітов Магомед-Аміна, який переховується в Баку від українських правоохоронців

Слідчий суддя Хардіна стверджує, що поліція документально не підтвердила оголошення кривдника політика у міжнародний розшук

Шевченківський районний суд Києва відмовив в продовженні арешту Саітова Магомед-Аміна Абубакаровича, підозрюваного у здійсненні хуліганських дій стосовно народного депутата України Мустафи Найєма (за ч.2 ст.296, ч.1 ст.122 КК України).

Про це повідомляє «Главком» з посиланням на ухвалу суду від 9 липня.

До суду надійшло клопотання від слідчої Головного управління Національної поліції у Києві Анастасії Князьської, яка наголошує, що 30 квітня Саітов виїхав на територію Республіки Азейбарджану з метою уникнення відповідальності. 

Крім цього, ухвалою слідчого судді Шевченківського районного суду Києва від 7 травня стосовно Магомеда-Аміна Саітова обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 1 липня. При цьому суд в Азербайджані відпустив підозрюваного у побитті нардепа Мустафи Найєма під особисте зобов’язання.

Слідчий Нацполіції зазначила, що терміни досудового розслідування у цьому кримінальному провадженні продовжено до 30 липня 2018 року. Також наразі залишається не вирішеним питання екстрадиції Магомеда-Аміна Саітова на територію України.

Водночас слідчий суддя Оксана Хардіна відмовилася арештовувати Магомеда-Аміна Саітова, вказавши, що клопотання слідчої Нацполіції та додатки до нього не містять даних про оголошення нападника нардепа саме у міжнародний розшук. Є лише інформація, що з 1 травня Саітов оголошений розшук, який доручено здійснювати оперативним підрозділам шевченківської поліції.

Як повідомляв «Главком» , 30 квітня в центрі Києва близько 18 години на депутата Мустафу Найєма було скоєно напад через інцидент на дорозі. Нападниками виявилися Саїтов Ахмет, 1999 року народження, Саїтов Магомед-Саліх, 1996 р.н. та Умал Тімербілатов, 1996 р.н.

ЗМІ з'ясували, що нападники, які побили Найєма і зламали йому щелепу, є постійними відвідувачами дорогих ресторанів. Батько двох підозрюваних – Абубакар Саітов. Він є членом чеченської діаспори України, проте проживає у швейцарській Женеві. 

Поліція Києва розпочала кримінальне провадження через конфлікт, в якому постраждав нардеп. Подію кваліфікували як хуліганство. Додатково було відкрито справу за статтею 122 частина 1 (умисне тілесне ушкодження середнього ступеня).

У соцмережі було оприлюднене відео моменту побиття Найєма, в якому брали участь п'ять нападників.

Столична поліція оголосила у розшук четвертого учасника побиття народного депутата Магомеда-Аміна Саітова. Згодом його затримали у Баку.

Пізніше народний депутат Мустафа Найєм заявив, що вимагатиме найтяжчого передбаченого законом покарання для чоловіків, які побили його. Він уточнив, що інкриміноване всім чотирьом підозрюваним хуліганство, вчинене групою осіб, передбачає або штраф від 500 до 1 000 неоподатковуваних мінімумів (8,5 тис. грн – 17 тис. грн), або арешт на строк до 6 місяців, або позбавлення волі до 5 років.

Четвертий підозрюваний також проходить по ч. 1 ст. 122 (умисне нанесення тілесних ушкоджень середньої тяжкості), за яке передбачається покарання або у вигляді виправних робіт на строк до двох років, або обмеження волі до 3 років, або позбавлення волі до 3 років.

Також читайте інтерв’ю «Главкома» «Мустафа Найєм: Є якась інша сторона, яка роздмухує історію з моїм побиттям»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: