Справа про виведення мільйонів з Центру протидії корупції. Шабунін програв суд

Справа про виведення мільйонів з Центру протидії корупції. Шабунін програв суд
Віталій Шабунін

Голова правління «Центру протидії корупції» позивався до нардепа Павла Пинзеника і захищав власну ділову репутацію

Печерський райсуд Києва відмовив у задоволенні позову громадській організації «Центр протидії корупції» та її членам Віталію Шабуніну, Дар’ї Каленюк і Олександрі Устіновій до народного депутата від «Народного фронту» Павла Пинзеника.

Про це стало відомо «Главкому» з судового рішення від 25 жовтня

Антикорупціонери просили суд визнати недостовірну інформацію, поширену політиком в програмі «Брифінги» на телеканалі «Рада» у травні цього року. За словами Пинзеника, до нього звернулося об'єднання «Національний інтерес України», яке надало журналістське розслідування про використання коштів міжнародної фінансової допомоги у розмірі $1,2 млн. на антикорупційні програми «Центру протидії корупції».

«Результат цього розслідування зводиться до того, що попри велику заробітну плату членів цього об'єднання, додатково кошти виводилися на фізичних осіб-підприємців. Так, наприклад, сам ФОП Шабунін отримав протягом 2016-2017 років 1,7 млн. грн, ФОП Устінова - 1,86 млн. грн, Дар'я Каленюк - 130 тис. грн», - заявив Пинзеник.

У суді Віталій Шабунін спростував слова нардепа-«фронтовика», оскільки припинив свою підприємницьку діяльність з 27 січня 2017 року. Більше того, починаючи з жовтня 2016 року і до припинення підприємницької діяльності Шабунін не отримував жодних доходів від підприємницької діяльності, а також ніколи не отримував доходів від ГО «Центр протидії корупції» як працівник за трудовим договором та як фізична особа-підприємець за надані послуги та виконані роботи.

Це ж саме, як сказав Шабунін, стосується Дар’ї Каленюк і Олександрі Устіновій, котрі також не отримували коштів від ГО, як фізичні особи-підприємці.

Водночас суд з’ясував, що Пинзеник здобув спірну інформацію у ході здійснення ним повноважень народного депутата України. Крім цього, після оприлюднення інформації політик направив відповідні звернення з метою перевірок до Генеральної прокуратури України, Державної фіскальної служби України та Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Тому суд не вважає, що нардеп Павло Пинзеник поширив недостовірну інформацію, чим опорочив ділову репутацію активістів-антикорупціонерів.

Як відомо, «Центр протидії корупції» був заснований в 2012 році і проходить щорічний фінансовий аудит. Серед основних грантодавців організації є посольства США, Нідерландів, Чехії, а також міжнародні фонди та організації.

Нагадаємо, що 27 березня Порошенко підписав закон про обов’язкове е-декларування громадських організацій.

Рада зобов’язала подавати е-декларації представників громадських об’єднань.  У пояснювальній записці до проекту закону зазначається, що його дія не поширюється на військовослужбовців. 

Посольство США назвало «кроком назад» обов’язкове декларування представників ГО.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: