США знову погрожують запровадити санкції проти «Північного потоку-2»

США знову погрожують запровадити санкції проти «Північного потоку-2»

Вашингтон нагадує про вразливість ЄС від газу РФ

Гордон Сондланд, який представляє США в Брюсселі, заявив про те, що Вашингтон  не застосував всіх наявних інструментів до газогону Північний потік 2. Мова, за словами керівника американської дипломатичної місії при ЄС, іде про засоби, які можуть як серйозно ослабити проект, так і зупинити його загалом.

Відповідні заяви Сондланд зробив, виступаючи в Європейському політичному центрі, повідомляє інформаційне агентство Reuters.

За його словами, країни ЄС розуміють, що залежність від російського газу не є правильним довгостроковим геополітичним рішенням. Проте якщо таке бачення не стане домінуючим і реалізація Північного потоку 2 продовжиться, президент США має багато інших інструментів впливу. Сондланд при цьому відмовився деталізувати, про що саме йде мова. Мова може йти про санкції щодо компаній-підрядників, які прокладають газогін по дну Балтійського моря.

Водночас головний дипломат США при ЄС чітко наголосив, що опозиція Вашингтону до проекту Північний потік 2 ніяким чином не пов’язана із бажанням замінити російський трубопровідний газ на американський скраплений. За словами Сондланда, причиною опозиції США новому російському газогону є те, що його створення збільшує залежність Європи від РФ і дає можливість Москві тиснути на європейські столиці.

Посол США при ЄС заявив, що Вашингтон не хотів би опинитися в ситуації, коли в рамках політичної кризи якійсь країні Європи перекриють газ. Дану тезу Сондланд підсумував тим, що коли Європа є вразливою, то вразливими є і США.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: