Стало відомо, які продукти в Україні подорожчали у 2018 році найбільше

Стало відомо, які продукти в Україні подорожчали у 2018 році найбільше

Експерти пов'язують рекордне подорожчання «борщового набору» з ростом цін на ці овочі в Європі

Лідером подорожчання в Україні за підсумками 2018 року стали овочі борщового набору, які додали за 12 місяців від 42 до 67,5%.

Такі дані наводить Державна служба статистики у свіжому звіті, повідомляє UBR.ua.

Абсолютним рекордсменом при цьому стала ріпчаста цибуля. Якщо на початку минулого року кілограм цього овочу в середньому можна було придбати за 5,5 грн (всього на гривню дорожче капусти), то в грудні ціна на неї виросла до 16,82 грн - це вдвічі більше, ніж капуста.

Дорожчала і капуста, щоправда, не такими швидкими темпами. Якщо цибуля з початку року додала у ціні 67,5%, то капуста 43,8%.

В кінці року за кілограмовий качан в середньому по Україні просили 8,86 грн. Приблизно на стільки ж зросла вартість моркви і буряка, а всі ці чотири овочі очолили ціновий антирейтинг минулого року.

Експерти пов'язують рекордне подорожчання «борщового набору» з ростом цін на ці овочі в Європі. Глава Української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко пояснив, що українські фермери охоче вивозять їх в Польщу та інші європейські країни. А в підсумку ціни ростуть і в Україні. На підтвердження своїх слів він навів статистику: найвищі ціни на цибулю в Україні фіксуються в Херсонській області, незважаючи на те, що регіон є лідером з її вирощування.

Крім овочів, високими темпами дорожчали в 2018 році пшоно (+ 37%), проїзд в міському громадському транспорті (+ 29,7%) і картопля (+ 24,9%). Близько 20% додали в ціні цигарки, пшеничний хліб і ячна крупа. Приблизно на 15% подорожчали макаронні вироби, жарознижувальні препарати і дизельне паливо.

Нагадаємо, аналіз даних офіційної статистики за листопад 2018 року показав, що Київ, Донецька і Закарпатська області мають найвищу вартість соціальних продуктів харчування. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: