Столтенберг і Туск закликали Македонію до «руху вперед»

Столтенберг і Туск закликали Македонію до «руху вперед»

«Рух вперед тепер залежить від політиків у Скоп’є», - говориться у спільній заяві генсека НАТО і президента Євроради

Генсек НАТО Єнс Столтенберг та президент Європейської ради Дональд Туск заявили, що від найближчих рішень македонських політиків залежатиме, чи не втратить їхня країна історичну можливість приєднатися до європейської і євроатлантичної спільноти.

Про це йдеться у спільній заяві  генсека НАТО і президента Євроради, оприлюдненій 1 жовтня.

У заяві наголошується, що угода про зміну назви Македонії створила історичну можливість для неї приєднатися до ЄС і НАТО на правах рівноправного члена.

«Рух вперед тепер залежить від політиків у Скоп’є. Рішення, які вони приймуть у найближчі дні і тижні, визначать долю їхньої країни і народу на багато поколінь вперед. Ми заохочуємо їх скористатися історичною можливістю» - заявили Столтенберг і Туск.

Як відомо, референдум про зміну назви Македонії визнали таким, що не відбувся, через низьку явку виборців. За офіційними даними Державної виборчої комісії після опрацювання 100% бюлетенів, явка на референдумі склала 36,91%, тоді як законодавство вимагає участі більше 50% виборців.

Зміну назви країни на Північну Македонію підтримали 91,46% громадян, які взяли участь в голосуванні. Проти виступили 5,65%.

Нагадаємо, референдум має консультативний характер, і остаточне рішення про перейменування Македонії буде прийматися в парламенті країни.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: