Суд визнав: працівники Генпрокуратури навмисно розвалили справу про оборудки екс-міністра Злочевського

Суд визнав: працівники Генпрокуратури навмисно розвалили справу про оборудки екс-міністра Злочевського
Фото з відкритих джерел

Як свідчать матеріали Печерського суду, при висуненні звинувачень Злочевському було зроблено значні порушення, недоліки та суперечності

Справа про незаконне збагачення екс-міністра екології Миколи Злочевського на 35 млн доларів розвалилася. Суд визнав невиправданим тривале перебування обвинувачуваного у розшуку, а саме розслідування – штучно затягнутим, йдеться у статті «Главкома».

Відповідно до ухвали Печерського суду Києва від 13 вересня результати «справи Злочевського» виглядають так:

  • відсутня обґрунтована підозра,
  • недотримано процесуального порядку,
  • джерела отримання коштів (Злочевським) – підтверджені,
  • допущено численні випадки невиправданого та тривалого за часом зволікання здійснення досудового розслідування.

Злочевський працював міністром екології та природних ресурсів з червня 2010 року до квітня 2012 року, згодом – заступником секретаря Ради нацбезпеки. Перебуваючи на посаді міністра, він одночасно був власником кіпрської компанії Brositi Investments Limited, яка, у свою чергу, володіла фірмою Burisma Holdings Limited. Саме остання тримала контроль над зареєстрованими в Україні «Еско-Північ», «Парі» і «Перша українська газонафтова компанія», які мають бути забов`язані Злочевському дозволами на користування надрами.

Після втечі команди екс-президента Віктора Януковича, у квітні-травні 2014-го, Центральний кримінальний суд Лондона заблокував активи на рахунках Burisma і Brociti в банку BNP Paribas. Після цього Генпрокуратура отримала запит від компетентного органу Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії про міжнародну правову допомогу по справі українського екс-чиновника. У ньому зазначалося, що Бюро з боротьби із шахрайством в особливо великих розмірах МВС Великобританії почало розслідування відносно Злочевського за фактом відмивання 35 млн доларів.

У серпні 2014 року, отримавши ці матеріали, Генпрокуратура відкрила провадження за статтею «незаконне збагачення в особливо великих розмірах». Проте за перші чотири місяці розслідування ГПУ не спромоглася висунути підозру екс-міністру. Замість цього у грудні 2014 року Головне слідче управління ГПУ надіслало лист адвокату підозрюваного, в якому зазначалося: підстави для притягнення до кримінальної відповідальності Злочевського – відсутні.

Використавши лист, адвокати спромоглися розблокувати 23 млн доларів Злочевського через Центральний кримінальний суд Англії та Уельсу на рахунках Brociti Investments Ltd (рішення від 20 січня 2015 року). Британці зняли всі звинувачення та визнали, що гроші отримано Злочевським із законних джерел і не мають ознак корупційного діяння.

Крім того, як тепер свідчать матеріали Печерського суду Києва, при висуненні звинувачень Злочевському було зроблено значні порушення, недоліки та суперечності.

Наприклад, слідчий суддя Печерського суду Києва Світлана Шапутько стверджує, що власне злочин в описовій частині підозри не було зазначено. Також виявилося, що розслідування проти Злочевського зупинялося правоохоронними органами шість разів: 21 лютого, 6 квітня, 18 серпня, 22 жовтня 2015 року та останній раз – 15 серпня 2016 року, вже за часів генпрокурора Юрія Луценка.

Як стверджують тепер адвокати (і з цим погоджується суд), усе це містить ознаки невиправданої затримки з боку сторони обвинувачення. Суд з цим погодився.

Враховуючи всі сумнівні та недолугі кроки правоохоронного органу, Печерський суд Києва дійшов висновку, що затримки у розслідуванні були невиправданими, а Злочевський «безпідставно» перебуває у розшуку понад 17 місяців.

Детальніше  читайте у статті «Главкома» «Як генпрокурори Порошенка розвалили справу Злочевського»


Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: