Суди в окупованому Криму оштрафували 60 кримськотатарських активістів

Суди в окупованому Криму оштрафували 60 кримськотатарських активістів
Всі активісти звинувачуються в порушенні порядку проведення масової акції, що відбулася ще 14 жовтня

На 18 грудня було призначено понад 70 розглядів

В анексованому Криму окупаційні суди оштрафували десятки кримських татар за поодинокі пікети 14 жовтня.

Про це повідомляє правозахисна група «Кримська солідарність».

Слухання щодо адміністративних справ проводилися у різних районах анексованого півострова. Більшість активістів штрафували на 10 тисяч рублів. Декількох — на більші суми.

На 18 грудня було призначено понад 70 розглядів. Деякі з них перенесли з різних причин.

Всі активісти звинувачуються в порушенні порядку проведення масової акції, що відбулася ще 14 жовтня. Тоді більш ніж сто людей в різних населених пунктах по всьому півострову вийшли на вулиці, щоби висловити протест проти переслідування їхнього народу. Активісти проводили поодинокі пікети — але поліція і суди вирішили, що це була єдина масова акція.

Як повідомлялося, в окупованому Криму 18 грудня відбудеться понад 70 судових засідань щодо кримських татар, які раніше вийшли з одиночними пікетами у відповідь на обшуки й арешти.

На активістів були складені адміністративні протоколи за порушення встановленого порядку пікетування (частина 5 статті 20.2 КоАП Росії). Їм загрожує штраф у розмірі від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 4700 до 9400 гривень) або обов'язкові роботи. Згідно зі складеними протоколами, співробітники поліції розцінили одиночні пікети як неузгоджений із владою масовий захід.

Судові засідання, зокрема, відбуваються у Сімферополі, Джанкої, Алушті, Судаку, а також Совєтському, Кіровському, Білогірському і Красногвардійському районах. Головним доказом звинувачення служить експертиза експертного центру МВС у Криму, згідно з якою «пікети об'єднані єдністю мети, задуму і спільною організацією».

У Криму 14 жовтня відбулась серія одиночних пікетів проти репресій силовиків щодо кримських татар, мусульман на анексованому Росією півострові.

Після російської анексії в Криму почастішали масові обшуки у незалежних журналістів, громадських активістів, активістів кримськотатарського національного руху, членів Меджлісу кримськотатарського народу, а також кримських мусульман, підозрюваних у зв'язках із забороненою в Росії організацією «Хізб ут-Тахрір».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: