«Терорист» Сергій Корольов. Нардеп нагадав українцям, якою ціною СРСР освоював Космос

«Терорист» Сергій Корольов. Нардеп нагадав українцям, якою ціною СРСР освоював Космос

До дня космонавтики історик Володимир В'ятрович переказав трагічну історію українського вченого, завдяки якому Союз чогось досягнув підкорення Космосу

Депутат Верховної Ради України, колишній глава Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович нагадав українцям, якою ціною СРСР освоювало Космос та яку роль у цьому зіграв український «терорист» Сергій Корольов. Про це він написав на своїй сторінці в Facebook, повідомляє «Главком».

В’ятрович нагадав, що освоєнням космосу СРСР зобов'язаний двом репресованим українцям - Валентину Глушку і Сергію Корольову. У ті часи радянська пропаганда зображувала досягнення в науці і техніці як результат свободи думки і творчості при комунізмі. Однак, зазначає історик, їх левова частка «створена зеками з вищою освітою і науковими ступенями».

В'ятрович нагадав, що Корольов перебував на Колимі та в трудових колоніях, де покалічений допитами фізик брав участь в розробці реактивного літака РД-1 і ракетних двигунів. Керівником вченого був Валентин Глушко, який відбував восьмирічний термін.

Він також підкреслив, що Корольов і Глушко увійдуть в історію як люди, які запустили на орбіту Землі перший штучний супутник і першого космонавта.

«У серпні 1944 р. Корольова звільнили достроково. Загалом він відбув 6 років примусової праці в таборі та закритих конструкторських бюро. Після смерті Сталіна 4-й спецвідділ МВД розформували, як і підлеглі йому «шарашки».

Досягнення СРСР у підкоренні космосу забезпечили репресовані вихідці з науково-технічних тюрем НКВД. Але попри поневіряння, покалічені допитами та каторжною працею, українці Корольов і Глушко увійдуть в історію як люди, які запустили на орбіту перший штучний супутник та першого космонавта», - написав В’ятрович.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: