Третина української економіки залишається в тіні

Третина української економіки залишається в тіні

У 2015 році рівень тіньової економіки становив 36% від рівня офіційного ВВП

Міністерство економічного розвитку і торгівлі оцінює рівень тіньової економіки в 2015 році в 36%. Про це йдеться в звіті міністерства про тенденції тіньової економіки.
«Рівень тіньової економіки, розрахований електричним методом, зменшився порівняно з 2014 роком на 2 п.п. і становив у 2015 році 36% від рівня офіційного ВВП. Це стало результатом скорочення обсягу внутрішнього споживання електроенергії, не враховуючи споживання на комунально-побутові потреби, більшими темпами, ніж зменшення обсягу реального ВВП (на 9,9% відповідно)», - йдеться в ньому.
Показник рівня тіньової економіки, розрахований за методом збитковості підприємств, у 2015 році становив 26% від офіційного ВВП, що на 9 п.п. менше, ніж в 2014 році.
Водночас такий результат в значній мірі був отриманий завдяки поліпшенню фінансового результату діяльності підприємств ЗЕД.
Рівень тіньової економіки, розрахований з використанням монетарного методу, скоротився порівняно з показником 2014 року на 3 п.п. до 30% від ВВП. Поліпшення було досягнуто завдяки відносній стабілізації ситуації на валютному ринку, що дозволило Нацбанку в другій половині 2015 поступово послабити адміністративні обмеження на ринку, дотримуючись стриманої монетарної політики, спрямованої на згладжування надмірних коливань на валютному ринку. Це, в свою чергу, сприяло здешевленню вартості грошей і, як наслідок, поступового відновлення економіки.
Раніше Мінекономіки констатувало збільшення рівня тіньової економіки до 47% в 1 кварталі, 42% - в першому півріччі 2015 року.
Джерело: Українські новини

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: