У Латвії росіяни вимагали зупинити «мовний геноцид»

У Латвії росіяни вимагали зупинити «мовний геноцид»
У Латвії близько тисячі людей вийшли на марш на захист російських шкіл
Фото: DELFI

У столиці Латвії протестували російськомовні проти освіти латиською

Сьогодні на площі Стрелніеку в Ризі пройшла чергова акція протесту проти переведення шкіл на латиську мову навчання, на яку зібралося близько 500 чоловік, а після ходи до будівлі Кабінету міністрів Латвії число її учасників збільшилося приблизно до 1000.

Організатор акції протесту - Російський союз Латвії. Маршрут ходи - від пам'ятника Стрільцям по Вецрига до будівлі Кабінету міністрів.

Як пише агентство LETA, присутні тримали в руках російські та латвійські прапори, прапорці з символікою РСЛ і плакати з написами «Навчальний рік закінчився - боротьба триває», «Росіяни не здаються», «Зупиніть мовний геноцид», «Якщо немає поваги - немає лояльності», «це не реформа - це репресії»«Ні асиміляції!» та ін.

Мітинг відкрив депутат Європарламенту від республіки і співголова РСЛ Мирослав Митрофанов, потім перед присутніми виступили колишній депутат Ризької думи і Сейму Яків Плінера і ін.

Митрофанов в своєму виступі пообіцяв присутнім, що, незважаючи на спроби залякування, боротьба за російську як мову навчання в школах буде продовжена і закінчиться перемогою.

Під дріб барабанів колона протестуючих пройшла від площі Стрелніеку по вул. Калькю до будівлі Кабінету міністрів. Учасники ходи зупинилися біля будівлі Ризької думи і зажадали, щоб вона «не спала, а захищала права дітей".

В мітингу в основному брали участь люди старшого і середнього покоління, деякі були з дітьми, але молоді серед учасників акції було мало. Хода очолювали дві маленькі дівчинки, які несли плакат з вимогою навчатися російською мовою.

Біля будівлі Кабінету міністрів Митрофанов знову звернувся до присутніх, заявивши, що РСЛ повинен взяти владу в Латвії, щоб зупинити реформу і забезпечити розвиток країни. Він підкреслив, що партія не зупиниться на сьогоднішній акції і продовжить залучати однодумців. Наступні великі протести проти реформи пройдуть восени, а влітку буде організовано кілька невеликих акцій.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: