У Лук’янівському СІЗО вже 12 днів голодують півсотні арештованих

У Лук’янівському СІЗО вже 12 днів голодують півсотні арештованих

Колишній полонений терористів, розвідник Іван Без’язиков, обвинувачуваний у держзраді, оголосив голодування у СІЗО

Приводом для голодування є неприйнятні умови утримання та нібито політичне переслідування

Вже 12 діб у Лук’янівському СІЗО голодують близько 50 арештованих. Про це повідомила захисник кількох з них Юлія Попік.

Протест розпочався 23 червня 2017 з офіційних заяв на ім’я начальника СІЗО. «Серед голодуючих більшість тих, хто вважає себе політв’язнями», – говорить адвокат.

Колишній полонений терористів, розвідник Іван Без’язиков, обвинувачуваний у держзраді вимагає відкритого суду. «Голодуванням він хоче звернути увагу, що справу навмисно затягують, – каже дружина Маргарита. – На стадії досудового розслідування і СБУ, і ГПУ говорили про співробітництво, пропонували стати фіктивним свідком по одній кримінальній справі, але він відмовився».

Голодують і Ігор Гуменюк та Сергій Крайняк – «захисники Конституції». Їх обвинувачують у тому, що 31.08.2015 під час акції під парламентом один кинув гранату, інший – запалив димову шашку. Тоді загинуло четверо правоохоронців. Попік упевнена, що доказів у справі не достатньо, а судовий розгляд навмисно затягується – вже рік не можуть обрати присяжних та розпочати процес.

Відмовляються від їжі і колишні правоохоронці з спецпідрозділу «Беркут». Їх обвинувачують у скоєнні масових розстрілів на Майдані у лютому 2014-го. Вони називають себе політичними в’язнями та заявляють: виконували наказ керівництва та боролися проти безладів. При цьому не називають імена командирів та замовників вбивств Героїв Небесної сотні. У їх діях нема каяття перед родичами загиблих.

Втрачають свідомість голодуючі бійці роти «Торнадо». Про це пише у соцмережі їх командир Руслан Оніщенко, який теж перебуває у Лук’янівці. Він стверджує, що медична допомога їм не надається.

Окрім політики, приводом для голодування є неприйнятні умови утримання. Ремонту не було багато років, каналізація вийшла за ладу, дах тече, на стінах пліснява. «Те, чим там годують, їсти неможливо», – каже адвокат Попік.

«У політичні питання ми не втручаємося. Якщо є скарги на умови утримання, ненадання медичної допомоги, реагуємо», – говорить представник омбудсмена Михайло Чаплига.

«Державні органи зобов’язані забезпечити цілісність особи, яка перебуває під їхнім контролем, – коментує юристка Української Гельсінської спілки Надія Волкова. – Якщо особа утримується в «нелюдських» умовах, а в Лук’янівському СІЗО саме такими вони і є, факти будуть розглядатись як порушення стандартів Європейської конвенції з прав людини та комітету проти катувань Ради Європи».

Джерело: Short.media

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: