У Ляшка хочуть скасувати кримінальну відповідальність за незаконне збагачення

У Ляшка хочуть скасувати кримінальну відповідальність за незаконне збагачення
Депутат Радикальної Партії Ігор Попов

У законі пропонується замінити поняття «законність підстав збагачення» на «безпідставне збагачення»

Депутат Радикальної Партії Ігор Попов зареєстрував проект закону №8517, яким хоче «вбити» кримінальну відповідальність чиновників за незаконне збагачення. Цікаво, що саме за цією статтею фігурує у справі НАБУ сам Олег Ляшко. Про це повідомляє «Цетнр протидії корупції».

Так, у законі пропонується замінити поняття «законність підстав збагачення» на «безпідставне збагачення». Це означає, що замість пояснення легальності походження грошей, наприклад, на купівлю дорогого авто, чиновнику достатньо буде показати договір про його купівлю-продаж.

«Це вже не перша спроба знищити таку нестерпну для депутатів норму закону про відповідальність за незаконне збагачення. Через підміну понять вони намагаються змінити саму суть злочину та уникнути відповідальності за незаконно набуті розкішні маєтки чи люксові авто», — зазначається у повідомленні.

Антикорупціонери зауважили, що Олег Ляшко сам підозрюється у незаконному збагаченні. Раніше журналісти розслідували, що Ляшко разом із дружиною придбали нерухомості на 20 мільйонів гривень.

Наразі закон передбачає відповідальність за передачу незаконно отриманих активів будь-якій іншій особі. У разі ухвалення запропонованих змін, безпідставність передачі статків треба буде доводити лише, якщо їх передали близькій особі. Якщо ж записати майно, як наприклад нардеп Грановський, на свого юриста, асистента чи просто підставну особу, це не буде вважатися злочином.

Більше того, навіть, якщо статки записані на дружину чи тещу, потрібно буде доводити не законність походження грошей на їхнє придбання, а чи були підстави для передачі майна, якими може бути, наприклад, договір дарування.

Разом із тим пропонується прибрати конфіскацію майна із санкцій, що застосовуються до обвинуваченого у незаконному збагаченні за вироком суду.

«Якщо цей закон ухвалять, його вже не можна буде змінити, щоб посилити відповідальність. Більше того, закон матиме зворотну дію і буде застосовуватися у справах, злочини в яких були вчинені задовго до ухвалення закону. — зазначає юрист ЦПК Денис Свириденко. Так, наприклад, індульгенцію зможуть отримати колишній прокурор АТО Кулик, голова Держаудитслужби Гаврилова та інші фігуранти, яких підозрюють у незаконному збагаченні».

Нагадаємо, що депутати вже намагалися скасувати кримінальну відповідальність за незаконне збагачення. Згодом після невдалої спроби з протягненням цього законопроекту у терміновому порядку згадали прозаконопроект, яким хотіли, щоб «дозволи» на розслідування незаконного збагачення НАБУ, Нацполіції та всім іншим правоохоронцям видавало НАЗК.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: