У мережі з'явилася програма про вбивство волонтера в зоні АТО, яку не випустили в ефір

У мережі з'явилася програма про вбивство волонтера в зоні АТО, яку не випустили в ефір
Волонтер Андрій Галущенко

Випуск програми присвячений загибелі волонтера Андрія «Ендрю» Галущенко

У мережі з'явився один з випусків програми «Очна ставка», яку так довго анонсували, а потім відкладали її вихід на каналі ICTV.

Програма опублікована на сторінці журналіста Олексія Бобровникова.

Саме цей випуск програми присвячений загибелі волонтера, керівника зведеної мобільної бригади з протидії контрабанді в зоні АТО Андрія «Ендрю» Галущенко. Обставини його загибелі 2 вересня 2015 року досі залишаються нез'ясованими - два підозрюваних в скоєнні злочину, обидва - демобілізовані розвідники 92 омбр, - перебувають під домашнім арештом. Замовники вбивства не названі.

Журналіст Олексій Бобровников кілька років займається розслідуванням загибелі Галущенко і пов'язаних з ним людей, які теж загинули при різних обставинах пізніше. Через розслідування, як він стверджує, йому надходили погрози і він був змушений покинути Україну, але продовжує розслідування, перебуваючи за кордоном. Власне, тому саме він і опублікував випуск програми - і знову натякнув в пості, що невихід програми, цього її випуску, або інших, присвячених медицині, - є нібито доказом цензури на телеканалі ICTV.

Випуск про Галущенко, в чорновому його варіанті, дивитися насправді цікаво. Про справу Галущенко багато написано, в першу чергу Бобровніковим, але для широкої аудиторії в програмі «Очна ставка» подробиці цієї справи виклали просто і дохідливо. Випуску, на перший погляд, не вистачає динамізму, професійної графіки - можливо, вона планувалася, але так і не була зроблена, оскільки в ефір проект «Очна ставка» так і не вийшов. Але у випуску є свої переваги. Наприклад, більш широкий контекст, в якому докладно розповідають глядачеві, як саме влаштована взагалі контрабанда в АТО, які шляхи і варіанти використовують контрабандисти. Крім того, є і друга перевага - на програму запросили і колишнього комбрига 92 омбр Віктора Ніколюка (позивний Вітер), під час командування якого і загинув Галущенко, а також цілий ряд інших людей. Ніколюк поручився в ефірі за те, що ніхто з його бригади, в тому числі ті, кому висунуто звинувачення, непричетні ні до вбивств, ні до контрабанди. Та взагалі ВСУ, за його словами, до контрабанди не має відношення.

Також в студію прийшов представник СБУ - глава апарату СБУ Олександр Ткачук. Його судження були менш категоричні, він визнав, що до контрабанди можуть бути причетні представники будь-яких силових відомств. Правда, він не зміг нічого конкретного сказати про справу Галущенко, і дуже неприємно майже збрехав в ефірі. Коли ведучий проекту Бочкала став з'ясовувати, чому тепер, причому за наполяганням саме СБУ, в складі мобільних бригад немає волонтерів, до яких у суспільства куди більше довіри, ніж до інших силовиків в цих бригадах, Ткачук заявив, що волонтери є. Бочкала наполіг, щоб Ткачук подзвонив і перевірив цю інформацію - і з'ясувалося, що вже півроку жодного волонтера в складі цих зведених мобільних бригад немає. Ткачук пояснив це тим, що зараз волонтери міняються - і вже чомусь півроку їм шукають заміну.

Найдраматичнішим моментом була поява в студії матері Галущенко - з нею ведучий поговорив на самому початку програми. А потім, як задумано було за сценарієм, мама сиділа в кімнаті, де чула всі розмови гостей з ведучим. Після чого вперше зустрілася з Ніколюком, можливу причетність якого до справи Галущенко часто згадують в ЗМІ.

Було видно, що обидва гостя студії - і Ніколюк, і Ткачук, були схвильовані цією зустріччю. І обидва вони відчували себе ніяково - правда, Ткачук пообіцяв матері вбитого волонтера зустріч з керівництвом СБУ. Ведучий програми Роман Бочкала на питання «Детектора Медіа» відповів, що не знає, чи відбулася зустріч. А сам факт появи чорнового варіанту програми в мережі прокоментував так:

«Правда, як трава крізь асфальт, все одно проб'ється. Канал зайняв незрозумілу позицію. Проект поставили в режим «пауза». І це було більш ніж дивно, якщо врахувати, що він вже був в програмі і відбулося промо прем'єрного випуску. Ми взяли на себе соціальні зобов'язання. Їх взяв я особисто. І ми їх витримали. У центрі кожної історії - долі конкретних людей. Трагедія і драма. Питання життя і смерті, корупція у вищих ешелонах. Це не розважальна ігрова історія. Її не можна так просто поставити на паузу. Тому що це життя, воно триває, незалежно від ефіру. І напевно багато героїв програм залишилися на нас ображені. І я можу їх зрозуміти, а ось канал зрозуміти не можу. Я не здивований, що хтось злив програму. У нас був колектив людей, об'єднаних ідеєю! Ми жили, горіли проектом. Бажанням шукати справедливість і допомагати перемозі добра! Не здивований, що хтось наважився на подібний крок. У нашому колективі було багато гідних людей», - розповів ведучий.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: