У польському уряді запевнили, що у відносинах з Україною немає серйозних труднощів

У польському уряді запевнили, що у відносинах з Україною немає серйозних труднощів
Віце-міністр закордонних справ Польщі Бартош Ціхоцький

Віце-міністр закордонних справ Польщі Бартош Ціхоцький, відповідальний в МЗС, зокрема, за східну політику, не погодився з твердженням про серйозні труднощі у відносинах Польщі з Україною. Про це він розповів в інтерв’ю Польському пресовому агентству.

Віце-міністр звернув увагу на добре співробітництво обох країн в умовах конфлікту на Донбасі та окупації Криму в найважливішій – військовій сфері. Як підкреслив, Польща, поряд зі США, Канадою та Великою Британією, є основою підтримки Заходу для українських збройних сил, які захищають Європу від російської агресії.

Політик звернув увагу на труднощі, передусім, у сфері історичного діалогу, а точніше – ідентичності. За його словами, відкинення нав’язаної силою чужої совєтської ідентичності в Україні значно запізнилося. Пам’ятники Ленінові і червоні зірки почали падати лише в реакції на російську агресію 2014 року. Надто довго придушену власну оповідь про свою долю українці викричали – тим голосніше, чим слабкішим є її підґрунтя.

Як сказав віце-міністр Ціхоцький, боротьба за правду про волинський злочин – це не лише питання очікувань поляків стосовно українців. Це надзвичайно важливо для внутрішньоукраїнського процесу формування ідентичності.

Заодно, віце-міністр Ціхоцький додав, що Польща невпинно підтримує Україну в її прагненні до інтеграції із Заходом. 

Саме польська сторона – нагадав політик – представляє інтереси Києва як непостійний член Ради безпеки ООН, зокрема в справі розміщення миротворчої місії на Донбасі. На форумі ЄС Польща відстоювала введення безвізового руху для українців та обмеження бар’єрів у торгівлі. А на форумі Північноатлантичного альянсу Варшава профорсувала створення платформи НАТО-Україна, що допомагає боротися з гібридними загрозами.

Політик додав, що Україна є для Польщі надзвичайно важливим економічним партнером.

Факт, що в Польщі працює та навчається від одного навіть до двох мільйонів українських громадян, які, за даними Польського національного банку, торік перерахували в Україну понад 12 мільярдів злотих (4,2 мільярда євро), що становить 3–4 відсотки ВВП України, Ціхоцький порівняв зі значенням Плану Маршалла для відновлення Західної Європи після Другої світової війни.

За словами політика, у відносинах з Україною Польща не може дозволити собі відкладати справи на майбутнє, усі їх необхідно терміново вирішити, з повним співробітництвом та активністю обох сторін. Те, що відбувається в Україні, не лише на фронті, але й у сфері реформ, державних фінансів та виборів наступного року – має основне значення для Польщі і для майбутнього європейського ладу.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: